OVOGA LISTOPADA

Napetost na vrhuncu: NATO i Rusija u isto vrijeme održat će simulacije nuklearnih napada!

"Steadfast Noon" vjerojatno će se poklopiti s godišnjim nuklearnim vježbama Moskve, nazvanim "Grom", koje se obično izvode krajem listopada

Vojni avioni NATO saveza sudjelovat će u simulaciji odvraćanja nukleranih napada

 Mariusz Burcz/Alamy/Alamy/Profimedia/

NATO je u petak priopćio da će u ponedjeljak početi svoju godišnju nuklearnu vježbu "Steadfast Noon", s do 60 zrakoplova koji će sudjelovati u trenažnim letovima iznad Belgije, Sjevernog mora i Britanije kako bi uvježbavali korištenje američkih nuklearnih bombi raspoređenih u Europi.

Nuklearne vježbe - koje ne uključuju prave bombe - održavaju se usred pojačanih napetosti nakon što je Rusija opetovano prijetila nuklearnim udarima u Ukrajini. Stav NATO-a je jasan: tenzije s Rusijom i njihovo zveckanje nuklearnim arsenalom ne smiju nam poremetiti rutinu, vježbe održavamo unatoč Putinovim prijetnjama, a ne zbog njih.

"Vježba, koja traje do 30. listopada, rutinska je i nije povezana ni s kakvim aktualnim događajima u svijetu", objavio je NATO na svojoj web stranici, dodajući da se neće koristiti bojevo oružje.

"Ova vježba pomaže osigurati da nuklearno odvraćanje saveza ostane sigurno, sigurno i učinkovito", rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

"Steadfast Noon" vjerojatno će se vremenski poklopiti s godišnjim nuklearnim vježbama Moskve, nazvanim "Grom", koje se obično izvode krajem listopada i u kojima Rusija testira svoje bombardere, podmornice i projektile koji mogu nositi nuklearno oružje.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, rekao je ranije ovog tjedna da bi otkazivanje ovoga dugo planiranog događaja, radi situacije s Rusijom poslalo "pogrešan signal", prenosi Sky News.

Ben Wallace, britanski ministar obrane, ponovio je to stajalište i napomenuo da će ruske nuklearne snage otprilike u isto vrijeme izvesti svoju godišnju vježbu.

- Mislim da je najvažnije da se ponašamo kao i što smo planirali. Ono što ne želimo jest mijenjati našu rutinu - rekao je Wallace.

Sve u vezi s nuklearnom politikom i aktivnostima NATO Saveza strogo je povjerljivo. Podsjetimo, samo tri od 30 saveznika NATO-a imaju nuklearno oružje - SAD, Velika Britanija i Francuska.

Saveznici nastoje biti nevjerojatno oprezni u pogledu bilo kakvih komentara o nuklearnom oružju jer bi se čak i to moglo shvatiti kao eskalacija. Jednako tako, NATO ne navodi kada bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje, te preferira biti svjesno dvosmislen.

No čini se da je francuski predsjednik u srijedu prekršio ovaj dogovor. U televizijskom intervjuu, Emmanuel Macron rekao je da njegova zemlja neće uzvratiti nuklearnim napadom čak i ako ruski Vladimir Putin lansira nuklearno oružje u Ukrajini ili u regiji.

No jednako tako valja znati kako Francuska nije dio savezničke skupine za nuklearno planiranje, koja nadzire sva saveznička nuklearna pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:57