POPUSTIO POD PRITISCIMA

Napokon održana prva sjednica Predsjedništva BiH, Dodik odustao od zastave RS

Milorad Dodik
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u sazivu izabranom na listopadskim izborima, u srijedu su ipak uspjeli održati prvu sjednicu tog tijela i to u sjedištu državnog vrha u Sarajevu te samo uz istaknutu zastavu i grb BiH, iako se tome ranije odlučno protivio predsjedatelj Milorad Dodik, koji je inzistirao da se u dvoranu u kojoj se održavaju sjednice obvezno postavi zastava Republike Srpske.

Od toga je na kraju ipak odustao, no zato je novinare nakon sjednice Predsjedništva BiH pozvao u svoj ured, gdje je, uz državnu, bila postavljena i entitetska zastava.

Pojasnio je kako je sjednica Predsjedništva BiH održana na "korektan" način jer je u dvorani bila samo jedna zastava BiH, što je Dodiku odjednom postalo prihvatljivo rješenje nakon što su njegove kolege u državnom vrhu Šefik Džaferović i Željko Komšić odlučno odbili popustiti pred njegovim zahtjevima za isticanje entitetskog znakovlja u dvoranama za službene sastanke.

Zbog sukoba oko zastave u utorak su otkazane planirane konzultacije s predstavnicima političkih stranaka o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Dodik je kazao novinarima kako je na kompromis pristao jer je "shvatio kako je potrebno riješiti neka pitanja", a najavio je kako će u državnom parlamentu pokrenuti pitanje izmjene zakona o zastavi BiH.

Za sjednicu državnog vrha u srijedu je ustvrdio kako je bila "brza i efikasna" te kako je usvojena zajednička izjava o ubrzanju europskih integracija uz zahtjev Vijeću ministara da što prije riješi problem odgovaranja na dodatna pitanja Europske komisije nužna za odlučivanje o kandidatskom statusu.

Razgovarali su i o migrantskoj krizi odnosno o migrantima kojih je u BiH ušlo oko 23 tisuće od početka godine, pri čemu je njih između tri i pol i četiri tisuće i sada u zemlji.

"To je teško pitanje za cijelu regiju, a time i za BiH", kazao je Dodik ističući kako je zaključak da je potrebno spriječiti bilo kakav masovni dolazak migranata u BiH ali i masovno odobravanje azila.

Najavio je i kako će Predsjedništvo pozvati predsjednike svih susjednih država pa tako i Hrvatske u službeni posjet BiH te kako će ime mandatara za sastav Vijeća ministara BiH biti poznato do sredine idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:09