SPAŠAVANJE SEZONE

‘Napokon, ovaj trenutak dugo se čekalo‘: Prvi strani turisti iskrcali se na Krfu

Grčka je relativno pošteđena koronavirusa. Do sada je umrlo 192 ljudi, a zaraženo je manje od 3500
 Angelos Tzortzinis/AFP

„Napokon”, uzviknuo je njemački turist odahnuvši, nakon što su se u srijedu deseci nasmijanih turista iskrcali na grčkom otoku Krfu, „presretni što su stigli” i što mogu uživati u tirkiznom Jonskom moru, u "jednoj od najsigurnijih zemalja u Europi" kada je riječ o pandemiji koronavirusa.

Više od stotinu međunarodnih letova predviđeno je za srijedu, prvi dan ponovnog otvaranja regionalnih zračnih luka u Grčkoj za strane turiste, među kojima petnaestak na Krfu, Santoriniju, Mikonosu, Kreti i Rodosu.

„Ovaj trenutak dugo se čekalo”, rekao je mađarski turist Molnar Ištvan po dolasku na zračnu luku na Krfu prvim dnevnim letom.

„Fantastično je, jako smo sretni što smo ovdje i što možemo uživati u suncu”, rekao je na prepunom terminalu, pred mnoštvom predstavnika tour operatora koji su dočekali putnike.

„Ruke su nam širom otvorene”, rekao je grčki ministar turizma Haris Theocharis, koji je došao na Krf u povodu slijetanja prvog zrakoplova s turistima iz Budimpešte.

„Dočekujemo s dobrodošlicom goste iz Francuske i drugih zemalja, znajući jako dobro da im možemo ponuditi gostoljubivost koju svi očekuju od Grčke i sigurno okruženje za sve”, rekao je za AFP.

Grčka je relativno pošteđena koronavirusa. Do sada je umrlo 192 ljudi, a zaraženo je manje od 3500. Nakon tri mjeseca izolacije, u srijedu ponovno otvara sve svoje zračne luke turistima iz 14 zemalja koje EU smatra sigurnima, među kojima su Australija, Kanada, Japan i Urugvaj, kao i pomorske veze s Italijom.

Grčka je „jedna od najsigurnijih zemalja”, istaknuo je, oduševljeno, Mads Melsen koji je stigao iz Danske preko Budimpešte. S kćerkom Siljom, on je na zračnoj luci testiran na koronavirus. „Nije jako ugodno, ali je bilo jako brzo”, rekao je, uskočivši u svoj unajmljeni automobil.

Počevši od srijede, putnici koji dolaze u Grčku moraju ispuniti upitnik online 48 sati unaprijed, nakon čega im se dodjeljuje barkod koji određuje moraju li po dolasku biti podvrgnuti testiranju.

„Grci su opušteni”

„Rečeno nam je da na otoku nema oboljelih od covida-19, na Krfu se osjećamo sigurno”, istaknuo je Slovak Anton Fric, s maskom na licu. Osmero članova njegove obitelji "brzo" je prošlo kontrolu bez testiranja.

Na dugoj pješčanoj plaži Glyfadi, na temperaturi od 35 stupnjeva Celzijevih, Mihail Diaciov, turist iz Rumunjske, priznaje da je „Grčka sigurna, ali i da je važan grčki stav”.

U odnosu na Rumunjsku, Grci su „opušteniji”, smije se taj zubar koji je doputovao s 20 prijatelja i rodbine u šest automobila i jednim motorom. „Grčka je super, dobro se jede, vrijeme je lijepo, more je lijepo”.

Grčka je „više od mora i sunca, to je stanje duha”, ističe grčka vlada u turističkoj promotivnoj kampanji.

„Teška turistička sezona”

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da će ova turistička sezona biti "jako teška", ali da će učiniti najbolje što mogu.

Britanci, inače najbrojniji turisti na Krfu, neće smjeti dolaziti još najmanje 15 dana, kada će EU provesti reviziju epidemiološke situacije. Jednako vrijedi i za Amerikance, Ruse, Turke i Šveđane. A putnici iz Kine, gdje je epidemija prvi put izbila 2019., smjet će doći u Grčku ako Peking otvori vrata Europljanima.

Yannis drži otvorenim svoj dućan sa suvenirima i 16 soba za turiste. Kaže da postoji još „1 posto nade” da će turisti doći i da će se nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Amelia Vlachou, koja vodi butik s nakitom, kaže da su tri mjeseca izolacije izgubljena. „Sada pokušavamo spasiti sezonu”, kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:45