PRED LICEM PRAVDE

Napokon pred sudom: Goran Hadžić danas izlazi pred suca izjasniti se o krivnji za 14 točaka optužnice

 Nenad Karlic / BLIC / CROPIX

HAAG - Goran Hadžić, vođa pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji i posljednjih uhićeni haaški bjegunac, danas (ponedjeljak) će po prvi puta izaći pred Haaški sud. Nakon što je više od sedam godina proveo u bijegu , Hadžić će se u 16 sati naći pred sudskim vijećem Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Sudskim će vijećem presjedati južnokorejski sudac O-Gon Kwon, a Hadžić bi se danas trebao izjasniti o krivnji.

VIDEO Goran Hadžić je u Haagu: Sumnjiči ga se za smrt stotine civila i udruženi zločin

FOTO Vukovarski branitelj: Hadžić mi je rekao 'Sve ćemo vas mi vratiti u Vukovar da vam sudi narod Krajine'

Hadžića se tereti s 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata te za čitav niz drugih zločina.

Osim toga, haaško tužiteljstvo Hadžića neće teretiti samo po individualnoj nego i po zapovjednoj odgovornosti. U novoj optužnici se navodi kako je Hadžić od lipnja 1991. do kraja 93. godine bio najviše rangirana osoba u tzv. SAO krajinama te je obavljao i dužnost predsjednika tzv. SAO Krajine, što znači da je imao potpunu kontrolu nad vojnim snagama koje su djelovale na okupiranim područjima Hrvatske kao i nad političkim strukturama pobunjenih Srba.

Upravo stoga Hadžić je odgovoran za osmišljavanje, naređivanje i poticanje na zločin kao i za propuste u sprječavanju zločina.

Podsjetimo, Goran Hadžić uhićen je u srijedu u Srbiji , a već u petak poslijepodne prebačen je u pritvorsku jedinicu Haaškoga suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:31