ŽIVOTNI ZAOKRET

‘Napokon sam sigurna‘: Žena koja je optužila Bidena za seksualno napastovanje pobjegla u - Rusiju!

Bidenovi ljudi tvrde da se ne radi o seksualnom napastovanju, nego o njegovoj ‘pretjeranoj bliskosti s ljudima‘

Joe Biden i Tara Reade (u krugu)

 AFP

Tara Reade, bivša zaposlenica Senata koja je tijekom kampanje 2020. optužila Joea Bidena, tada predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, za seksualno napastovanje, ovoga je utorka putem prorežimskih medija obznanila kako je zbog "rastućeg političkog pritiska prebjegla u Rusiju".

- Još sam u nevjerici, ali osjećam se prilično dobro - poručila je Reade za Sputnik ovoga tjedna, dodavši kako se "napokon osjeća sigurno".

Reade je početkom 1990-ih godina bila pomoćnica Joea Bidena dok je obnašao dužnost senatora savezne države Delaware. Tijekom predsjedničke kampanje 2020. optužila ga je za seksualno napastovanje. Tvrdi da ju je Biden 1993. gurnuo uza zid hodnika američkog Senata te ju je napao. Iako je njezina priča privukla velik interes američke javnosti i medija, nekoliko je organizacija pokrenulo istragu temeljenu na njezinim optužbama te nisu pronašli nikakve kredibilne dokaze koji bi potkrijepili njezinu tvrdnju.

Nekolicina žena

Međutim, Reade je bila samo jedna od nekolicina žena koje su Bidena optužile za neprimjereno ponašanje, zbog čega su tadašnji demokratski predsjednički kandidat i njegov stožer opetovano putem medija javnosti morali objašnjavati kako se ne radi o seksualnom napastovanju, "nego Bidenovoj pretjeranoj bliskosti s ljudima".

- On je taktilna osoba. Ljubav i brigu pokazuje tako da nerijetko ulazi ljudima u osobni prostor. Postaje svjestan činjenice da su se okolnosti bitno promijenile posljednjih godina u jeku pokreta MeToo, zbog čega je takvo ponašanje postalo neprimjereno te će na njemu raditi - objašnjavali su iz njegova stožera.

Na konferenciji za novinare u Rusiji Reade je predstavljena kao "spisateljica" i "publicistica" te bivša pomoćnica aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena. Uz nju je, kao podrška, sjedila optužena ruska agentica Maria Butina, koja se u prosincu 2018. izjasnila krivom po svim točkama optužnice za urotu te joj je zahvaljujući suradnji s američkim tužiteljstvom kazna smanjena na 18 mjeseci zatvora.

Butina je, naime, dokazano radila na stvaranju tajnih komunikacijskih kanala između Rusije i američkih konzervativnih interesnih skupina, između kojima je i NRA. Nakon što ju je Trumpova Bijela kuća deportirala u Rusiju, ondje je obnašala dužnost zastupnice Putinove stranke u Dumi.

- Uistinu cijenim Marinu i sve dužnosnike ruske administracije koji su mi ponudili zaštitu tijekom ovih turbulentnih vremena - rekla je, priznavši kako se od 2020., našla u brojnim situacijama u kojima nije više mogla procijeniti kome može vjerovati.

Analiza podataka

Reade je nedavno ozbiljno razmatrala ideju svjedočenja u Zastupničkom domu (u kojem većinu imaju republikanci Kevina McCarthyja), gdje je trebala ponovno iznijeti niz optužbi protiv Bidena i njegove obitelji. Odluku o tome da prebjegne u Rusiju, poručila je Sputniku, donijela je "teška srca".

- Po prirodi nisam impulzivna osoba. Volim si uzeti vremena i analizirati podatke prije nego što donesem konačnu odluku - objasnila je. No, kada je shvatila da se u SAD-u "kuha" nova predsjednička kampanja, što znači da bi se njezino ime ponovno počelo povlačiti po medijima, odlučila se za radikalan korak prebjega u inozemstvo.

- Ovdje mi je uistinu bolje. Nadam se da ću se jednoga dana uspjeti vratiti kući, no pomirila sam se i sa scenarijem da ću zauvijek ostati živjeti u Rusiji - izjavila je Reade.

Na konferenciji za ruske medije Reade se ispričala "braći i sestrama iz Rusije zbog toga što aktualno vodstvo njezine zemlje podupire Ukrajinu u ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji".

- Žao mi je što američka elita trenutno ima vrlo agresivan ton prema Rusiji. Željela bih vam poručiti da većina Amerikanaca s vama želi njegovati prijateljske odnose - poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:05