ISPUNILI UVJETE

Napokon su dočekali: BiH će dobiti preporuku za otvaranje pregovora s EU!

Pozitivna odluka o BiH je i rezultat angažiranja Hrvatske koja se snažno zalagala za tu odluku

Ursula von der Leyen

 Odd Andersen/Afp

Europska komisija bi trebala na sastanku u utorak, 12. ožujka, preporučiti otvaranje pristupnih pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom, saznaje Jutarnji list iz diplomatskih izvora.

Takva ocjena je pripremljena u ponedjeljak i trebaju je potvrditi na sastanku kolegija Europske komisije u utorak. BiH je uvjetovanu odluku Europskog vijeća o otvaranju pregovora dobila još u prosincu. Ali, tada su postavljeni konkretni uvjeti koje do ožujka BiH mora ispuniti, a Komisija dobila zadaću ocijeniti jesu li se ti uvjeti ispunili.

No, preporuka Europske komisije nije i konačna odluka o otvaranju pregovora. Nju moraju usvojiti jednoglasno države članice na summitu u Bruxellesu za deset dana. Među zemljama članicama i dalje postoje neke rezerve oko BiH ali se diplomati nadaju da će one do održavanja summita 21. i 22. ožujka biti prevladane.

Nakon usvajanja odluke od strane Vijeća, prije formalnog otvaranja pregovora se mora usvojiti i pregovarački okvir Europske unije.

Pozitivna odluka o BiH je i rezultat angažiranja Hrvatske koja se snažno zalagala i za stjecanje statusa kandidata te države prošle godine, ali i sada, kada se očekuje odluka o otvaranju pristupnih pregovora. U svrhu pomaganja u ispunjavanju kriterija i usvajanju pozitivne odluke Komisije i Vijeća, Sarajevo su nedavno zajedno posjetili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, hrvatski premijer Andrej Plenković i premijer Nizozemske Mark Rutte. Dok je Hrvatska bila zemlja koja se snažno zalagala za odluku o otvaranju pregovora s BiH, Nizozemska je bila među skepticima po tom pitanju.

Osim Hrvatske, i neke druge zemlje su se snažno zalagale za BiH po ovom pitanju, uključujući Sloveniju, Austriju, Italiju i druge. Neki diplomati smatraju da bi BiH teško imala šanse u ovom trenutku kada bi se gledalo samo strogo formalno ispunjavanje uvjeta, ali da geopolitička situacija u Europi zahtjeva hrabre odluke i od strane EU. Ukrajina i Moldavija već imaju odluke o otvaranju pregovora, a odluka o BiH bi poslala signal svima koji žele izazvati nestabilnost u regiji zapadnog Balkana, smatraju diplomati u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 15:09