VIKTOR ORBAN

‘Napori EU su uzaludni, Mađarska neće dopustiti aktivistima LGBTQ-a ulazak u škole‘

"Njihov je cilj izbrisati pripadnike zajednice LGBTQI iz javnosti", rekao je David Vigh, direktor Amnesty International Mađarske
Viktor Orban
 Jure Makovec/AFP

Uzaludni su napori kojima Europska unija želi prisiliti Mađarsku da odustane od zabrane promicanja homoseksualnosti u školama, rekao je premijer Viktor Orban u četvrtak kada je u toj zemlji stupio na snagu sporni zakon.

Vlada neće dopustiti aktivistima LGBTQ ulazak u škole, poručio je Orban.

U četvrtak je u Mađarskoj stupio na snagu novi zakon kojim se zabranjuje prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti mlađima od 18 godina u školama, na televiziji te prilikom oglašavanja.

Taj zakon predviđa popis udruga kojima je dopušteno podučavati o spolnosti.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je Mađarsku u srijedu da mora povući taj zakon ili će se na tu zemlju primijeniti europski zakon.

No Orban je odgovorio da jedino Mađarska ima pravo odlučivati o tome kako će obrazovati i odgajati svoju djecu.

Zakon je kritiziran i u zemlji i u inozemstvu i protiv njega su održani prosvjedi, a skupine za ljudska prava pozvale su premijerovu stanku Fidesz da povuče zakon.

"Europski parlament i Europska komisija žele da dopustimo aktivistima i organizacijama LGBTQ-a ulazak u dječje vrtiće i škole. Mađarska to ne želi", napisao je Orban na svom Facebooku i poručio da je to "pitanje nacionalnog suvereniteta".

"U to se briselski birokrati nemaju nimalo prava miješati i bez obzira što oni rekli mi nećemo dopustiti aktivistima LGBTQ-a pristup našoj djeci", rekao je

Orban, koji je na dužnosti mađarskog premijera od 2010. i čekaju ga izbori sljedeće godine, postao je još konzervativniji i borbeniji u promicanju, kako kaže, tradicionalnih katoličkih vrijednosti pod pritiskom liberalnog Zapada.

Oporbena stranka Jobbik također je podržala taj zakon u parlamentu.

U četvrtak su nevladina udruga Amnesty International i društvo Hatter pustili golem balon u duginim bojama iznad zgrade mađarskog parlamenta prosvjedujući tako protiv zakona.

"Njihov je cilj izbrisati pripadnike zajednice LGBTQI iz javnosti", rekao je David Vigh, direktor Amnesty International Mađarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:07