NOVI KAOS U MELBOURNEU

Naprasno odgođen ždrijeb Australian Opena, očekuje se odluka o vizi Novaka Đokovića

Ždrijeb je trebao početi u 5 ujutro po hrvatskom vremenu, ali je iznenada odgođen

Novak Đoković

 William WEST/AFP

Prema najavama, australski ministar imigracije Alex Hawke trebao je u četvrtak donijeti odluku, na koju prema zakonu ima diskrecijsko pravo, o tome hoće li poništiti vizu srbijanskom tenisaču Novaku Đokoviću kojemu je prije nekoliko dana sudski odobren ulazak u Australiju gdje je doletio kako bi sudjelovao na teniskom Grand Slamu Australian Openu u Melbourneu. Prema informacijama lista "Sydney Morning Herald", Hawke je svoju odluku trebao priopćiti oko 5 ujutro po hrvatskom vremenu, otprilike u istom terminu kada je trebao biti obavljen i ždrijeb Australian Opena.

No, ždrijeb je naprasno odgođen, i to bez jasnog obrazloženja, a ubrzo potom je za 5:45 po hrvatskom vremenu najavljena press konferencija australskog premijera Scotta Morrisona što je odmah izazvalo špekulacije da bi upravo on mogao priopćiti Hawkeovu odluku. No, do toga nije došlo, a "Sydney Morning Herald" piše da Hawke odluku još nije ni donio.

U međuvremenu su s Australian Opena kratko priopćili da bi ždrijeb trebao biti obavljen u 6:15 po hrvatskom vremenu.

Sam Đoković se nešto poslije 3 ujutro po hrvatskom vremenu, više od sat vremena prije ranije objavljenog rasporeda, pojavio u Rod Laver Areni na treningu, a bude li mu poništena viza, to bi ujedno mogao biti i njegov posljednji trening prije razrješenja nove sudske epopeje koja bi onda vjerojatno uslijedila budući da tenisač može pokušati pobiti Hawkeovu odluku na sudu.

Nešto ranije, u najnovijoj epizodi sapunice oko njegova dolaska i boravka u Australiji, Đoković je demantirao informacije objavljene u medijima, nazivajući ih dezinformacijama, porukom da nije znao da mu je PCR test bio pozitivan kada je sudjelovao na uručenju pehara djeci.

- Želim se osvrnuti na dezinformacije o mojim aktivnostima i prisutnosti na događajima u prosincu te o pozitivnom nalazu PCR testa. To su dezinformacije koje moraju biti ispravljene, napisao je Đoković u izjavi koju je objavio na svom Instagram profilu.

Osvrnuo se na tvrdnje objavljene u medijima posljednjih dana, otkako mu je po slijetanju u Melbourne australska vlada oduzela vizu jer nije cijepljen protiv koronavirusa, a smatrajući da njegova potvrda o izuzeću od cjepiva nije zadovoljavajuća.

Ta je odluka srušena na sudu u ponedjeljak, a Đoković se sada u Australiji nalazi na slobodi te se priprema za sudjelovanje na Australian Openu. No australska vlada najavila je da razmišlja o posezanju za diskrecijskim pravom da, unatoč sudskoj odluci, ukine Đokovićevu vizu.

Prije pozitivnog PCR-a, dva antigenska testa bila negativna

Tenisač je potvrdio redoslijed događaja i njegovih aktivnosti koji su prethodili pozitivnom PCR nalazu na koronavirus u prosincu prošle godine. Istaknuo je da je 14. prosinca u Beogradu bio na košarkaškoj utakmici nakon koje su mnogi bili pozitivni na koronavirus.

Dva dana nakon utakmice, 16. prosinca, unatoč tome što nije imao simptome zaraze covidom-19, Đoković se testirao brzim antigenskim testom na koronavirus te je rezultat toga testa bio negativan. Istog je dana, kao dodatnu mjeru opreza, napravio i PCR test čije je rezultate čekao do 17. prosinca.

Sljedećeg dana, Đoković sudjeluje na teniskom događaju gdje je djeci dijelio priznanja, a prije tog događaja ponovno je napravio brzi antigenski test koji je opet bio negativan.

- Nisam imao simptome i dobro sam se osjećao, a rezultate PCR testiranja dobio sam tek nakon tog događaja, napisao je Đoković.

Đoković: Sudjelovanje u intervjuu bilo je pogrešno

Poručio je i da je sljedećeg dana, 18. prosinca, otkazao sve svoje aktivnosti, osim intervju za novine L’Equipe, istaknuvši da se na njega obvezao još ranije te se osjećao “dužnim napraviti intervju” te da nije htio “iznevjeriti novinara”. Tvrdi i da je za cijelo vrijeme intervjua održavao distancu i nosio masku, osim trenutka kada su ga fotografirali.

Međutim, Đoković je ipak priznao da je sudjelovanje na intervjuu bilo pogrešno.

- ...kada se osvrnem, to je bila pogrešna prosudba i prihvaćam da sam trebao odgoditi tu obvezu, napisao je Đoković.

Osvrnuo se i na izjavu o putovanjima unutar 14 dana prije dolaska u Australiju koju je trebao, poput svakog drugog putnika u Australiju, ispuniti prije ukrcaja na let. U Đokovićevoj izjavi, koju su njegovi odvjetnici predali sudu kao dokaz žaleći se na oduzimanje vize, zaokruženo je da tenisač u tom periodu nije nigdje putovao.

Mediji su ranije objavili da tu tvrdnju demantiraju svjedoci, ali i sadržaj na društvenim mrežama, a Đoković je istaknuo da izjavu o putovanju nije popunjavao on, nego njegov tim, te da je to isto rekao službenicima za imigracije po ulasku u zemlju.

- Moj se agent duboko ispričava zbog administrativne pogreške, što je kvačicom označio krivo polje u odgovoru na pitanje o mojim putovanjima prije dolaska u Australiju, istaknuo je tenisač te dodao da je to stvar “ljudske pogreške” te da nije bilo namjerno.

Dodao je kako je njegov tim australskoj vladi o tome u srijedu podastrio dodatne informacije te kako više neće komentirati cjelokupnu situaciju iz poštovanja prema australskoj vladi i procesu koji je u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 06:27