PREVIŠE PRIČAO?

Naprasno smijenjen jedan od najboljih ukrajinskih zapovjednika! Iznio je iznimno uznemirujuće podatke...

Njegove su izjave izazvale žestoku buru u Ukrajini i zapalile internet širom svijeta

Ilustrativna fotografija

 Ignacio Marin/anadolu Agency Via Afp/

Zapovjednik ukrajinskog bataljuna koji je dao zapaljivi intervju za The Washington Post opisujući u njemu kako loše obučene trupe slabe položaj Ukrajine na bojnom polju - dao je otkaz nakon što su ga nadređeni degradirali s mjesta zapovjednika bataljuna u sklopu 46. zračno-desantne brigade ukrajinske vojske, prenosi Slobodna Dalmacija.

Glasnogovornik ukrajinskih Desantno - jurišnih snaga, Valentin Ševčenko potvrdio je za Ukrajinsku pravdu da je zapovjednik kodnog imena ‘Kupol‘ premješten iz zapovjedništva bataljuna u Centar za obuku. Naveo je kako on nije imao dopuštenje nadređenog za izjave medijima. Ševčenko je i istaknuo kako je ukrajinski časnik preuveličao gubitke svoje jedinice te da nije istina što je ispričao o lošoj razini obuke zamjenskih trupa.

Ovaj je tjedan The Washington Post objavio kako većina najiskusnijih ukrajinskih vojnika više ne sudjeluje u borbama na ratištima u Ukrajini te da se širi pesimizam među nekim ukrajinskim dužnosnicima koji sumnjaju da će Kijev na proljeće uspjeti pokrenuti toliko očekivanu ofenzivu. Utjecajni list je prenio izjave zapovjednika kodnog imena ‘Kupol‘, koji je kazao kako su neiskusni vojnici kojima Kijev popunjava svoje redove promijenili profil ukrajinskih snaga koje muku muče i s nedostatkom municije.

"U ratu je borbeno iskustvo najvrjednija stvar. Vojnik koji je preživio šest mjeseci ratovanja i vojnik koji je na front došao sa streljane dva su potpuno različita vojnika. Njih su dvojica kao nebo i zemlja. Imamo svega nekoliko vojnika s borbenim iskustvom – kazao je ukrajinski zapovjednik u tom razgovoru. Objasnio je da je javno istupio kako bi svojim vojnicima osigurao bolju obuku. Također je dodao da se nada da će vojnici koje Kijev čuva za kontraofenzivu biti uspješniji od neiskusnih trupa kojima trenutno zapovijeda. "Još uvijek vjerujemo u čudo. Ili će doći do masakra ili profesionalne kontraofenzive. To su dvije opcije. Bilo kako bilo, doći će do kontraofenzive", rekao je Kupol za WP.

Njegove su izjave izazvale žestoku buru u Ukrajini i zapalile internet širom svijeta, a tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov ustvrdio je da nisu istinite izrečene informacije o nedostatku stručnog vojnog osoblja kao ni one o "sumnjama anonimnih ukrajinskih dužnosnika u vezi sa spremnošću Kijeva za dugo očekivanu proljetnu ofenzivu."

- Pažljivo smo pratili ove novine i prije 24. veljače kada su nam svi jednoglasno rekli da će biti problema, da nećemo izdržati. Mogu reći da ništa od ovoga nije istina, rekao je Danilov. Situacija je očekivano teška, veli budući da ih godinu dana napada daleko veća zemlja.

„Znali smo da će nam biti teško. Zahvalni smo partnerima na potpori, ali nije ugodno potkopavati situaciju u našoj zemlji iznošenjem informacija koje nisu istinite, rekao je u reakciji Danilov.

Član ukrajinskog parlamenta Oleksij Gončarenko pak smatra kako se zapovjednika nije trebalo degradirati.

„To su upravo onakvi ljudi koji nam trebaju na frontu", napisao je Gončarenko na svom Telegram kanalu o Kupolu.

“U razgovoru je naglasio da vojnike treba još bolje obučiti. Naravno, što je ratnik bolje pripremljen, to se bolje bori. Što ovdje nije u redu? Smatram da ovu priču treba objaviti”, ocijenio je.

Drugi zastupnik, Volodimir Ariev, požalio se kako „vlada čuje samo ono što želi čuti”.

Smijenjen jedan od najboljih boraca

Ukrajinski novinar Jurij Butusov na svom profilu na Facebooku, istaknuo je kako je smijenjen jedan od najboljih boraca Oružanih snaga Ukrajine zbog intervjua za The Washington Post, u kojem je zatražio bolju obuku za mobilizirane vojnike. U uniformi je od 2014. godine.

Butusov je napisao kako je u njegovoj jedinici „najveća motiviranost, veliko povjerenje u zapovjednika i kvalitetno rukovođenje” te da su tijekom borbi u Soledaru nekima od njegovih vojnika amputirani prsti od ozeblina jer su držali položaje do zadnjeg trenutka. „Nadam se da će rukovodstvo razmotriti situaciju, a Kupol ostati na dužnosti. Da će mu se odati priznanje za njegov borbeni put i odgovarajuće nagrade, a njegove riječi dobiti pravednu ocjenu. Moramo pobijediti Rusiju i na frontu i u našim glavama - i umjesto šutnje, moramo početi razmišljati i djelovati kako bismo se svakodnevno usavršavali, zaključio je Butusov.

U intervjuu, Kupol je priznao da bi njegove primjedbe mogle rezultirati disciplinskim mjerama. “Kao domoljub svoje zemlje, zabrinut sam za svoju zemlju. To je sve”, rekao je.

“Znate li u čemu je problem s našim zapovjednicima?”- upitao je pa dodao: “Imaju uzak krug koji im ne prenosi loše vijesti. Oni filtriraju loše vijesti.”

Potvrdio je za The Washington Post da je dao otkaz nakon što je degradiran, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:47