OČAJ MEĐU UKRAJINCIMA

‘Napravili smo goleme greške kod povlačenja, ta cesta života bila je smrtonosna zamka!‘

Moskva je u Avdiivki primijenila istu taktiku kao u Bahmutu i opkolila ukrajinske snage s tri strane
 Handout/Afp

Tijekom kaotičnog povlačenja iz Avdiivke Rusija je zarobila i ubila stotine ukrajinskih vojnika. Iako američki dužnosnici tvrde da gubitak industrijskog gradića u Doneckoj oblasti nije strateški značajan za Ukrajinu, moglo bi se pokazati upravo suprotno. Naime, pad grada, koji su Rusi pokušavali zauzeti posljednjih deset godina, i zatočenje stotina vojnika mogli bi ozbiljno narušiti moral ukrajinske vojske dok se Kijev bori s nedostatkom vojnih snaga i pokušava privući nove regrute.

Dvojica ukrajinskih vojnika otkrila su za The New York Times da je tijekom povlačenja iz razorenog istočnog grada Avdiivke zarobljeno ili se vodi kao nestalo od 850 do 1000 vojnika. Ukrajinsko vojno zapovjedništvo priznalo je da su neki vojnici zarobljeni, ali je pokušalo umanjiti njihov broj i značaj. Zapovjednik ukrajinskih vojnih snaga na području Avdiivke Oleksandr Tarnavski tvrdi da je povlačenje išlo prema planu, ali je "u završnoj fazi operacije, pod pritiskom nadmoćnijih neprijateljskih snaga, određen broj ukrajinskih vojnika pao u zarobljeništvo".

image

Posljednji ukrajinski vojnici u Avdiivki

/Afp/twitter

Jedan visoki ukrajinski dužnosnik uvjeren je da je samo šest vojnika zarobljeno pri povlačenju iz grada. Ti vojnici, pripadnici 3. zasebne desantno-jurišne brigade, navodno su zarobljeni nakon što su ostali bez streljiva i izgubili komunikaciju sa zapovjednikom. Međutim, pojedini ukrajinski vojnici i zapadni dužnosnici tvrde da je do zarobljavanja "značajnog broja vojnika" došlo zbog loše organizacije povlačenja i nedostatka komunikacije među trupama.

Rusija je lani dvaput pokušala zauzeti Avdiivku, a iako su bili brojčano nadjačani, Ukrajinci su se uspijevali obraniti. No, zatim je Moskva odlučila primijeniti istu taktiku koju je koristila tijekom bitke za Bahmut. Ruske snage opkolile su Avdiivku s tri strane i ostavile Ukrajincima samo jedan izlaz iz grada. Ta se ruta, koju su ukrajinske trupe prozvale "cestom života", pokazala mnogo opasnijom nego što se prvotno mislilo.

Naime, kad su se ukrajinske snage počele povlačiti tom asfaltiranom cestom, Rusi su ih žestoko bombardirali iz zraka i napadali topničkom vatrom i bespilotnim letjelicama. Jedinice ukrajinske vojske imale su problema s komunikacijom jer koriste različitu radioopremu, što je bio jedan od razloga koji je doveo do zarobljavanja. Vojnici s kojima je razgovarao The New York Times otkrili su da su se neke jedinice povukle dok su druge još uvijek čekale na evakuaciju. Nakon što su saznale da se evakuacija neće provoditi, jedinice koje su ostale već su bile opkoljene i nisu imale mogućnost bijega.

Četvorica pripadnika ukrajinske 110. zasebne mehanizirane brigade, velike postrojbe koja je branila Avdiivku i njezina predgrađa, rekla su za Kyiv Independent da su zapovjednici predugo čekali da narede povlačenje iz grada, prisiljavajući mnoge vojnike da pobjegnu pješice pod teškim granatiranjem.

Zapadni vojni stručnjaci također su kritizirali Kijev zbog prekasnog izvođenja povlačenja, istaknuvši da je Ukrajina napravila slične skupe pogreške u Bahmutu, Soledaru i Sjeverodonecku. Ured tužitelja u Doneckoj oblasti pokrenuo je u međuvremenu istragu o "pucnjavi na nenaoružane ukrajinske ratne zarobljenike u Avdiivki i Veselu".

image

Avdiivka

Dmitry Yagodkin/Tass/Profimedia/Dmitry Yagodkin/tass/profimedia

Čini se da ni sam Kremlj nije bio spreman na to da će Avdiivka tako brzo pasti. Naime, ruska propaganda obično radi punom parom, a sada im je trebalo nekoliko dana da pripreme poruke koje su htjeli odaslati javnosti. "Rusija zapravo nije bila pripremljena za ovo u smislu propagandnog napada. Sada su se bacili na to, ali još nisu uspjeli složiti uspješnu koordiniranu kampanju", rekao je Jonathan Teubner, izvršni direktor tvrtke FilterLabs.AI, koja proučava rusko javno mnijenje.

U studenom je ukrajinska vlada objavila da Rusija u zarobljeništvu ima 3574 ukrajinska vojnika. Ukrajinski dužnosnici rekli su da žele mobilizirati još do 500 tisuća ljudi, no zarobljavanje vojnika moglo bi otežati njihovo novačenje.

Britansko Ministarstvo obrane u priopćenju je navelo da će gubici koje je Rusija pretrpjela tijekom zauzimanja Avdiivke vjerojatno dovesti do pauze u borbama dok vojska ne popuni svoje snage. ‌"Vjerojatno je da ruskim snagama nedostaje borbena učinkovitost da iskoriste zauzimanje Avdiivke i trebat će im razdoblje odmora i osposobljavanja", napisali su britanski dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:47