‘GNJEVNI DOMOLJUB‘

Napravio neoprostivu grešku: Notorni Igor Strelkov okomio se na Putina, osuđen je na 4 godine zatvora

Strelkov je gorljivi zagovornik invazije na Ukrajinu, ali je više puta kritizirao rusku ratnu strategiju, kao i samog Putina

Igor Girkin - Strelkov

 Natalia Kolesnikova/Afp

Moskovski sud osudio je Igora Girkina, poznatog kao Igor Strelkov, proratnog ruskog blogera i bivšeg zapovjednika proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, na četiri godine zatvora zbog optužbi za ekstremizam.

Sud je Strelkovu također zabranio administriranje internetskih stranica na tri godine, prenosi ruski neovisni medij Meduza.

Tužitelji su tražili da Strelkov bude osuđen na četiri godine i 11 mjeseci, mjesec dana manje od maksimalne zakonske kazne za optužbe za koje ga se teretilo.

Slučaj protiv Strelkova pokrenut je u srpnju 2023. zbog dvije objave na Telegramu u kojima je kritizirao ruske vojne čelnike na Krimu.

‘Klub gnjevnih domoljuba‘

Strelkov je gorljivi zagovornik invazije na Ukrajinu, ali je više puta kritizirao rusku ratnu strategiju, kao i samog predsjednika Vladimira Putina.

Godine 2022. nizozemski sud osudio je Strelkova u odsutnosti na doživotnu kaznu zatvora zbog njegove uloge u rušenju leta MH17 Malaysia Airlinesa i ubojstva 298 ljudi u zrakoplovu 2014. godine.

Pedesettrogodišnji Girkin, koji je javno razmatrao mogućnost da se na idućim predsjedničkim izborima kandidira protiv Putina, pritvoren je u srpnju prošle godine.

Girkin je u svibnju s istomišljenicima osnovao "Klub gnjevnih domoljuba" radi spašavanja Rusije od nečega što je nazvao opasnošću od sustavnog kaosa zbog vojnih neuspjeha u Ukrajini i zbog sukoba unutar elite radi određivanja Putinovog nasljednika.

image

Igor Girkin (Strelkov), fotografija iz 2014. godine

Bulent Kilic/Afp/Profimedia

Girkin je u objavi 18. srpnja na svom službenom kanalu na Telegramu, koji prati više od 760.000 ljudi, Putina zasuo osobnim uvredama i pozvao ga da vlast preda "nekome zaista sposobnome i odgovornome".

Kao bivši časnik ruske sigurnosne službe FSB te vojni zapovjednik, Girkin je Rusiji pomogao anektirati poluotok Krim 2014., a ubrzo potom organizirati proruske milicije koje su Kijevu otele kontrolu nad istočnom Ukrajinom, što su događaji kojima je započeo ruski rat protiv Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:49