Oliver Várhelyi

‘Napredak u vladavini prava i borbi protiv kriminala bit će ključan za europski put Crne Gore‘

Varhelyi je u raspravi o izvješću o napretku Crne Gore podsjetio da je ta zemlja otvorila sva poglavlja u pregovorima s EU
 Francisco Seco/AFP

Povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Várhelyi poručio je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta kako je napredak u području vladavine prava ključan za europski put Crne Gore.

Varhelyi je u raspravi o izvješću o napretku Crne Gore podsjetio da je ta zemlja otvorila sva poglavlja u pregovorima s Europskom unijom te je pohvalio reforme u brojnim područjima, ali je posebno apostrofirao da je potreban napredak po pitanju vladavine, prava, neovisnosti medija i borbe protiv organiziranog kriminala.

“Ključan će biti napredak u vladavini prava. Tu moramo vidjeti snažan i jasan napredak”, kazao je.

“Regija zapadnog Balkana prioritet je za nas, za Europsku uniju, za Komisiju i za mene osobno”, istaknuo je, dodavši da Europska unija "tretira zapadni Balkan kao privilegiranog partnera".

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula (SDP/S&D) također je istaknuo da će o napretku u sektoru vladavine prava "ovisiti napredak" Crne Gore u pristupnim pregovorima.

Crna Gora je "najdalje odmaknula" na europskom putu, od zemalja zapadnog Balkana, a postoji "potpuna usklađenost (Crne Gore) s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije".

Međutim, u posljednjih pet izvješća nije zabilježen napredak u području neovisnosti medija, napomenuo je Picula.

Također je apelirao na crnogorske vlasti da zaštite manjine u zemlji, pogotovo jer "neke nemaju po prvi puta svoje političke predstavnike u Skupštini".

Portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva je, u ime Vijeća, također pozdravio usklađivanje crnogorskog zakonodavstva s europskim, a istaknuo je da nova metodologija pristupnih pregovora stavlja većinom fokus na vladavinu prava, temeljna ljudska prava, funkcioniranje demokratskih institucija i reformu javne uprave.

Hrvatska zastupnica Željana Zovko je, u ime kluba pučana (EPP), istaknula da bi Crna Gora trebala "pojačati svoje napore u poboljšanju položaja nacionalnih manjina".

Pozvala je crnogorsku vladu da riješi "otvorena bilateralna pitanja", istaknuvši da za "potpunu pomirbu" Crna Gora "mora poboljšati svoje napore u kažnjavanju ratnih zločina i rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba”.

U raspravi je sudjelovao i Valter Flego (IDS/Renew Europe), potpredsjednik Izaslanstva EP-a za Crnu Goru.

Istaknuo je kako "cilj mora biti da Europa dođe ponovno na 28 članica".

"Siguran sam da 28. članica treba biti Crna Gora. Svi ćemo biti na dobitku - Crna Gora, Europa, ali i Hrvatska", poručio je Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 19:59