U TRAVNJU ILI RUJNU

Naprednjaci za izvanredne izbore u Srbiji: Novi premijer mogao bi biti sadašnji potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić

 Wikipedia

BEOGRAD - Vodeća stranka vladajuće srbijanske koalicije, Srpska napredna stranka (SNS), odlučila je ove godine ipak ići na izvanredne parlamentarne izbore, tvrdi beogradski dnevnik "Blic" prognozirajući da bi sljedeći premijer mogao biti sadašnji potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić.

Pozivajući se na neimenovane izbore bliske vladajućoj koaliciji, "Blic" navodi da su u optjecaju dva datuma za izvanredne izbore - travanj ili rujan 2013. godine, ali da će konačna odluka ovisiti o razvoju pregovora s Prištinom i EU.

List spekulira da će "datum eventualnih izbora u Srbiji ovisiti o tome hoće li Bruxelles (Srbiji) dati datum za pregovore o članstvu", što bi moglo biti poznato prije ožujka, kada se očekuje novi sastanak čelnika EU.

"Bude li EU od Srbije tražila nove ustupke vezane uz Kosovo, to će biti signal da od datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu nema ništa i onda bi se s izborima moglo ići već u travnju ", piše Blic.

Dobije li, pak, Srbija taj datum od EU, što je u ovom trenutku malo vjerojatno, onda bi se s izborima pričekalo do jeseni, navodi list. Prema izvoru lista, u tom će slučaju, ako se otvore pregovori, oni početi s poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i borbu protiv korupcije i kriminala te će se nakon toga ići na izbore.

Isti izvor navodi kako je vođa SNS Aleksandar Vučić, vicepremijer i koordinator vlade za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, navodno "više nego odlučan da se ide na izvanredne izbore".

"Vučić želi najprije kapitalizirati popularnost koju on i njegova stranka imaju, a koja je najviše zarađena borbom protiv korupcije i uhićenjem Miroslava Miškovića. Vučić želi izbore jer zna da s ovakvom vladom i ministrima ne može napraviti bilo kakav pomak na području gospodarstva i boljeg života građana i da će se potpora koju sad ima vremenom istopiti. Kakvu ćemo vladu potom imati, to sada nije moguće predvidjeti. Jedino izvjesno jest da bi Vučić bio novi premijer", navodi neimenovani izvor "Blica".

Današnje tvrdnje oko sazivanja izvanrednih izbora samo su jedna u nizu najava i spekulacija o mogućim izvanrednim izborima u proteklih mjesec i pol dana, a većina ih se temelji na istraživanjima javnog mnijenja po kojima je popularnost naprednjaka porasla s oko 30 posto, koliko su dobili na općim izborima sredinom prošle godine, na 41 posto, te da je Aleksandar Vučić na čelu liste najpopularnijih političara u Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:28