VIDEO: POVIJESNI GOVOR

NAPUŠTAJU EU? Cameron: 'Idemo na referendum, vrijeme je da Britanci kažu što žele!'

Vrijeme je da Britanci kažu što žele. Vrijeme je da riješimo to pitanje oko Britanije i Europe, rekao je Cameron
 AFP

LONDON - Govor britanskog premijera Davida Camerona o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj Uniji očekivan je dugo i s nestrpljenjem.

U potezu koji je već etiketiran kao premijerovo najveće političko kockanje u karijeri, David Cameron Britancima je obećeo referendum u idućih nekoliko godina.

Opcije koje će se nuditi u prvom takvom referendumu od 1977. bit će jednostavne – radit će se o takozvanom in / out referendumu kojim će Britanci odlučiti žele li ostati u Europskoj uniji ili ju, nakon četrdeset godina, napustiti.

“Znam da je Ujedinjeno Kraljevstvo katkad doživljavano kao svadljiv i svojeglavi član obitelji europskih nacija. I istina je da je naš geografski položaj oblikovao našu psihologiju. Mi imamo karakter otočne nacije: samostalan, izravan, strastven u obrani svog suvereniteta.”, rekao je David Cameron. No, njegov sentiment nije u znaku izolacije i premijer će se nastaviti zalagati za ostanak Britanije u Europskoj uniji.

Njezin izlazak naziva “opasnošću”. No, neizbježnom opasnošću, čini se, ako u Europskoj uniji ne dođe do promjena koje će zadovoljiti tradicionalne euroskeptike Britance. On zahtjeva otvoreniju, fleksibilniju EU, s manje birokracije. Zahtjeva veće ovlasti članica i manje pritiska iz Bruxellesa.

Iako se premijer zalaže za referendum, on smatra da bi njegovo raspisivanje ranije od najavljene 2017. bilo “krivo”. Vremenski odmak premijer vidi kao priliku da se izbori za nove sporazume u Europskoj uniji. Ukoliko za time u Bruxellesu “nema apetita”, to će imati posljedice na rezultate referenduma, upozorio je premijer.

Cameronov govor označava tek početak procesa između Europske unije i njene otočne članice. Desniji redovi Cameronovih torijevaca, s jasnim anti-europskih stavom, bit će zadovoljni što je najavljen referendum. Britanska nacija, kojoj je obećano da će ostanak u Europi biti isključivo njihova odluka, nose povijesnu odgovornost.

No, između redaka, David Cameron je naznačio da mora biti izabran u drugom mandata kako bi održao svoje obećanje. Status quo će, čini se, još neko vrijeme biti britanska stvarnost.

Prve reakcije europskih članica su očekivano negativne. Susjedi s druge strane La Manchea već su ismijali Camerona. “Zamislite da smo u nogometnom klubu. Jednom kada se pridružiš ne možeš reći – zaigrajmo rugby!”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Unatoč najavljenim lokacijama u kontinentalnoj Europi, simbolično je da je David Cameron govor naposlijetku održao u Londonu, u zgradi financijske medijske mreže Bloomberg, nedaleko od financijskog središta City.

Inicijalna ideja Cameronove borbe za novu Europsku uniju dolazi, naime, kao instinkt da se zaštiti londonski City, žila kucavica ekonomske maširenije Britanije koju bi najavljeni europski zakoni mogli nemalo ugroziti.

Hoće li premijerova ideja zaštite Citya i pogodnijih uvijeta za Ujedinjeno Kraljevstvo označiti svjetlije dane za Britaniju teško je reći. Za sada su donjeli tek žustru debatu, trenutni pad funte i time ekonomski rizik, jer, kako mi javljaju iz Citya, “tržište ne voli neizvjesnost”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2022 15:52