POSLALI IM PISMO

'NAPUSTITE ZEMLJU DO PETKA' Burundi protjeruje tim WHO-a usred predsjedničke kampanje: 'To su persone non grata'

 AFP

Burundi je odlučio protjerati nacionalnog čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i tri člana njegova tima tijekom predsjedničke izborne kampanje koja se održava usprkos zdravstvenim rizicima zbog pandemije novog koronavirusa.

Vlada je u četvrtak potvrdila kako je pismo ministarstva vanjskih poslova od 12. svibnja poslano čelniku WHO-a u Burundiju Walteru Kazadi Mulombou i još trima zdravstvenim stručnjacima, a u njemu im se naređuje da napuste zemlju do petka.

Izbori za nasljednika predsjednika Pierrea Nkurunzizaa, čija je vlada opetovano optužena za kršenje ljudskih prava i koja je ranije protjerala druge predstavnike međunarodnih tijela, trebaju se održati 20. svibnja.

Bernard Ntahiraja, pomoćnik ministra vanjskih poslova, potvrdio je da su dužnosnici WHO-a proglašeni personama non grata, ali nije naveo razloge.

Zasad nije bilo službene reakcije WHO-a na protjerivanje, iako je jedan dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao kako se čini da su četiri osobe "žrtve lošeg upravljanja" bolešću COVID-19 u Burundiju.

Burundi je dosad prijavio mali broj zaraženih, 27, i jednog preminulog. Međutim, strahuje se da je stvarna situacija lošija.

Godine 2018. Burundi je protjerao UN-ove istražitelje koji su pokušavali utvrditi je li bilo kršenja ljudskih prava.

Ujedinjeni narodi ranije su optužili sigurnosno osoblje i miliciju vladajuće stranke za orkestriranje silovanja, mučenja i ubojstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:26