ZIMSKA OLUJA

Narančasti meteoalarm na sjeverozapadu Francuske: Olujni vjetar ruši drveće, gradovi bez struje

U priobalju, na rtu Raz u departmanu Finistere, u Bretanji, na krajnjem zapadu zemlje, udari su dosezali 158 km/h

Oluja na obali sjeverozapadne Francuske

 Lou Benoist/Afp

Srušeno drveće posljedica je udara vjetra snage 100 km/h koji je u ponedjeljak zahvatio velik dio sjeverozapada Francuske, gdje je u 14 departmana oglašen narančasti meteoalarm, a u nekima je prekinuta opskrba električnom energijom i poremećen željeznički promet.

Oko 75.000 potrošača bilo je u ponedjeljak ujutro bez struje na zapadu i u središtu, objavio je operator mreže Enedis. Državna željeznička kompanija SNCF izvijestila je pak o teškoćama u prometu zbog drveća koje leži na prugama.

Ciklona nazvana Gerard je "zimska oluja tipična za ovo doba godine, ali zahtijeva poseban oprez", ističe Meteo France koji predviđa "slabljenje njezina intenziteta" u ponedjeljak poslije podne.

Oko podneva Meteo France je u 14 departmana zadržao narančasti stupanj pripravnosti zbog jakog vjetra.

U priobalju, na rtu Raz u departmanu Finistere, u Bretanji, na krajnjem zapadu zemlje, udari su dosezali 158 km/h. U Caenu, u Normandiji tijekom jutra izmjereno je 119 km/h.

Nakon neuobičajene topline za siječanj, u Francuskoj je ovaj tjedan nastupilo zahladnjenje. Idućih dana na jugozapadu se očekuje druga oluja, Fien.

U dvama departmanima u središnjem masivu proglašen je narančasti alarm zbog obilnog snijega koji je počeo padati u ponedjeljak ujutro i očekuje se da će se zadržati na tlu na visini od 600 do 800 m.

Obilan snijeg se očekuje i na manjim visinama u većini planinskih masiva, napose na jugu Središnjeg masiva, gdje već pada, u Alpama od 600 do 800 m, u Pirenejima od 1.000 do 1.200 m te na istoku, u Vogezima i u Jurskom gorju na 500 m.

Na sjeveroistoku snijeg se očekuje na visoravnima, na visini od 300 do 400 m.

Nastavlja se pad temperature koja se ujutro uglavnom kreće od 1 do 5 Celzijevih stupnjeva, a slab mraz se vraća na područja oko gorja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:20