KLIMATSKE PROMJENE

Naredba UN-a bogatim državama: ‘Obećanja koja ste dali morate ispuniti‘

Bogate bi zemlje na godišnjoj razini trebale osigurati najmanje 100 milijardi dolara za pomoć onima u razvoju
 Jaroslav Šugarek/Profimedia.com/Profimedia

Bogate države moraju ispuniti i ažurirati svoja obećanja o financijskoj pomoći kako bi pomogle svjetskoj zajednici u borbi s klimatskim promjenama, upozorila je Patricia Espinosa, izvršna tajnica UN-a za Okvirnu konvenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Espinosa smatra da ispunjenje tih obećanja mora biti prioritet, i to prije održavanja konferencije o klimatskim promjenama u Glasgowu ove godine (Cop26).

"Obećanja koja su dana moraju se ispuniti. Tu obvezu pružanja podrške naporima zemalja u razvoju ne smije se ignorirati i neće se ignorirati. U vlastitom je interesu razvijenih zemalja da ispune te obveze", poručila je.

Naime, bogate bi zemlje na godišnjoj razini trebale osigurati najmanje 100 milijardi dolara za pomoć onima u razvoju, ili kroz javna sredstva ili kroz izvore u privatnom sektoru, a sve kako bi im se pomoglo srezati emisiju stakleničkih plinova i nositi se s učincima klimatskih promjena. Obećanje o 100 milijardi dolara godišnje prvo je dano 2009. godine, na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu, a ponovljeno je i tijekom prihvaćanja Pariškog sporazuma 2015. godine.

Osim na ispunjenje tih obećanja, pozvala je zemlje i da predaju svoje nove nacionalne planove o smanjenju emisija do 2030. godine. Zemlje su svoje ažurirane planove, u skladu s Pariškim sporazumom, trebale predati do 21. prosinca 2020. godine, no samo je 75 zemalja to učinilo na vrijeme. Europska unija, podsjećamo, ima ambiciozni plan postati klimatski neutralna do 2050. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:19