novinarka dala otkaz

‘Naredili su mi da napišem laži‘: Skandal potresa tabloid, htjeli su smjestiti Bidenovoj zamjenici

Novinarka New York Posta dala je otkaz nakon što je ustvrdila da su ju prisilili da napiše lažnu priču o migrantima i Kamali Harris
Kamala Harris
 Mandel Ngan

Novinarka New York Posta, američkog tabloida u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Murdocha, dala je otkaz nakon što je ustvrdila da su je prisilili da napiše neistinitu priču o migrantima i američkoj potpredsjednici Kamali Harris.

New York Post objavio je 23. travnja članak pod naslovom 'Kam on in', u kojem se tvrdilo da su djeci migrantima davali pakete dobrodošlice koji su sadržavali slikovnice Kamale Harris 'Superheroji su svudgdje', a koja je izdana 2019. godine. U članku objavljenom sljedećeg dana pisalo je da su podijeljene tisuće primjeraka.

Istina je ipak drugačija. Prema riječima dužnosnika bliskih Bijeloj kući, tek jedan primjerak knjige poklonjen je u sklopu akcije da se daruje djecu migranata bez pratnje.

image
Centar Long Beach, jedini primjerak slikovnice
Brittany Murray/Zuma Press/Profimedia

Unatoč tomu, priču je prenijelo nekoliko desničarski nastrojenih medija, uključujući Fox News.

Jedan od novinara Fox Newsa čak je pitao glasnogovornicu Bijele kuće Jen Psaki je li Vlada naredila masovnu distribuciju slikovnice Kamale Harris, dok su republikanci sugerirali da je Bijela kuća htjela usmjeriti proračunski novac u njezin džep.

Laura Italiano, dugogodišnja novinarka New York Posta, bila je autorica članka, a u utorak je objavila da je dala otkaz.

- Urednicima sam predala ostavku. Priča o Kamali Harris, netočna priča koju su mi naredili da napišem i koju nisam uspjela odbiti, bila je prijelomna točka.

- Bila mi je čast izvještavati iz New Yorka za najživlji i najduhovitiji tabloid, list za koji rade novinari i urednici kojima se duboko divim i smatram ih prijateljima. Tužna sam što odlazim, rekla je.

Ova lažna priča jedan je od prvih većih izazova Keitha Poolea, novog glavnog urednika New York Posta, koji dolazi iz Velike Britanije, a do prošloga mjeseca bio je u Londonu gdje je radio kao zamjenik urednika britanskog tabloida The Sun. Zadatak mu je bio povećati promet web portala New York Posta, koji se našao pod udarom javnosti zbog plasiranja priča navlakuša kojima su dovodili u pitanje sigurnost cjepiva protiv Covida-19.

Lažna priča New York Posta o Kamali Harris temeljila se na jednoj fotografiji slikovnice snimljenoj u privremenoj ustanovi za migrante u Long Beachu u Kaliforniji.

Članak je nakratko uklonjen sa stranice New York Posta, ali je kasnije vraćen sa sljedećom napomenom:

- U izvornoj verziji ovog članka stajalo je da djeca dobivaju knjigu Kamale Harris u paketu dobrodošlice, ali je ažuriran informacijom da je poklonjen samo jedan primjerak knjige.

Pije nego što je priča djelomice povučena, vodeći Republikanci iskoristili su je kako bi natuknuli da se zloupotrebljava novac iz proračuna.

Senator Tom Cotton pitao je prisiljava li administracija Joea Bidena porezne obveznike da kupe knjigu Kamale Harris kako bi je dali ilegalnim migrantima.

- Nakon što sam saznala da su dužnosnici dijelili knjigu Kamale Harris migrantima na granici, vrijedi pitati jesu li Kamali Harris platili za knjige? Zarađuje li potpredsjednica na Bidenovoj graničnoj krizi?, upitala je Ronna McDaniel, predsjednica Republikanskog nacionalnog odbora.

Washington Post otkrio je da se samo jedan primjerak knjige pojavio u objektu u Long Beachu, u sklopu akcije u kojoj su djecu darivali knjigama i igračkama.

- Grad Long Beach kontinuirano pruža podršku djeci migrantima darivanjem igračaka i knjiga. Slikovnica Kamale Harris samo je jedna od stotina knjiga koje su već donirane. Knjigu nisu kupili niti Ministarstvo zdravstva niti grad, rekao je Kevin Lee iz sektora za odnose s javnošću u Uredu gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:53