ZABRINJAVAJUĆI TREND

NARKO DRŽAVA U SRCU EUROPE Ubojstvo odvjetnika i oca dvoje djece zaprepastilo javnost: 'Nismo Meksiko, nemamo 14.400 ubojstava, ali...'

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Nizozemska počinje nalikovati narko-državi s policijom koja nije u stanju boriti se protiv pojave paralelnog ilegalnog gospodarstva, upozoravaju iz nizozemskog policijskog sindikata.

"Definitivno imamo karakteristike narko države. Istina je da nismo kao Meksiko, nemamo 14.400 ubojstava. Ali, ako gledate infrastrukturu, veliki novac zarađuje se organiziranim kriminalom, to je paralelna ekonomija", kaže Jan Struijs, predsjednik najvećeg nizozemskog policijskog sindikata.

Njegove riječi odzvanjanju u društvu koje je zaprepašteno nakon ubojstva odvjetnika Derka Wiersuma. 44-godišnji otac dvoje djece upucan je u rujnu pred suprugom ispred njihove kuće u Amsterdamu.

Time je srušena uobičajena zabluda da se narkomanski karteli ubijaju samo između sebe, piše BBC.

Wiersum je bio odvjetnik svjedoka pokajnika, Nabila B, u slučaju protiv dvojice nizozemskih najtraženijih kriminalaca.

Pokolj usred dana u mirnoj četvrti doživljen je kao napad na civilno društvo, demokraciju i vladavinu prava.

Nakon Wiersumovog ubojstva, prema rezultatima ankete, šest od 10 Nizozemaca vjeruje da žive u narko državi.

"Ovome je bio cilj da nas prestraši", upozorio je javni tužitelj Fred Westerbeke. "Moramo nastaviti koristiti ključne svjedoke optužbe jer ne možemo drukčije dalje".

Odjednom je nastao strah da će raj korisnika droga postati raj narkomanskog kriminala.

"Nekoliko incidenata proteklih godina bili su kao znakovi na zidu", kaže Wouter Loumans, koji je napisao bestseler Mocro Mafia.

Naveo je nekoliko zločina koji su naznačili eskalaciju brutalnosti, a sve je počelo ubojstvo dvojice mladića kalašnjikovim 2012. godine. Zatim je majka ubijena pred djecom, ispred coffee shopa je ostavljena odsječena glava, ubijen je brat krunskog svjedoka optužbe, a naposlijetku je likvidiran i odvjetnik Wiersum.

Bez odlučne intervencije, kaže Struijs, odvjetnici, gradonačelnici, policijski službenici, svi će biti ugroženi od organiziranog kriminala. "Svi alarmi su se oglasili, ali su političari bili naivni. Sad oni uništavaju temelje našeg društva."

Ridouan Taghi, kojeg policija naziva jednim od 'najopasnijih ljudi', zbog lažnih dokumenata nedavno je zadržan pri ulasku u Dubai. Osumnjičen je za naručivanje nekoliko ubojstava, uključujući i Wiersumovo, i krijumčarenje drogom.

Navodno je živio u Dubaiju sa suprugom i šestero djece.

Šef nizozemske policije Erik Akerboom kaže da je njegovo uhićenje bilo od ogromne važnosti za zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:13