BASHAR NE NAMJERAVA ODSTUPITI

'NAROD ĆE IZVRŠITI PRITISAK, ASAD ĆE SE MORATI PONOVNO KANDIDIRATI' Predsjednički izbori u Siriji

BEJRUT - Sirijski ministar informiranja Omran Zoabi izjavio je u utorak da je sirijski narod odlučio da predsjednik Bašar al Asad treba biti nominiran za još jedan mandat te da će vršiti pritisak na njega da se kandidira za izbore sljedeće godine.

Ta je izjava najsnažnija naznaka dosad da Asad namjerava i dalje ostati na vlasti i to će zasigurno razbjesniti oporbene političare i borce koji već tri godine ratuju kako bi okončali njegovu vladavinu.

Asadov status u bilo kakvom budućem političkom uređenju u Siriji predstavlja zapreku za okupljanje dviju strana za pregovaračkim stolom na mirovnoj konferenciji o Siriji koja će se održati u Švicarskoj krajem siječnja.

Oporba, koju predstavlja koalicija koju podupire Zapad, zatražila je da cilj konferencije bude maknuti Asada s vlasti, dok Damask inzistira na njegovom ostanku.

Zoabi je rekao na tiskovnoj konferenciji koju je prenosila televizija da je Asadova odluka njegova osobna stvar i da ona još nije objavljena, ali da sirijski narod želi da se on kandidira.

"To je njegova osobna odluka... ali vas ja uvjeravam da će sirijska ulica izvršiti pritisak na predsjednika Bašara al Asada da se kandidira za predsjednika", kazao je Zoabi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:34