MOSKVA SE HVALI

Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva: ‘Više od 50 država predalo prijave‘

Ispitivanja za Sputnik V još nisu završena. Očekuje se da će prvi rezultati biti objavljeni u listopadu ili studenome.
Dobrovoljac Ilya Dubrovin prima cjepivo
 Natalia Kolesnikova/AFP

Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) dosad je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V koje se koristi za borbu protiv koronavirusa, prenose u utorak ruski mediji.

"RDIF je zaprimio zahtjeve za više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V za razdoblje 2020.-2021. Više od 50 zemalja Europe, Azije, Bliskog istoka i Latinske Amerike predalo je prijave", rekao je šef RDIM-a Kiril Dmitriev.

Ranije je RDIF objavio sporazume postignute s partnerima u Meksiku o opskrbi 32 milijuna doza, Brazilu do 50 milijuna doza, Indiji - 100 milijuna doza te Nepalu - 25 milijuna doza cjepiva.

image
Natalia Kolesnikova/AFP

"Vidimo velik interes za cjepivo iz niza azijskih država. S tim u vezi, RDIF izražava spremnost za opskrbu cjepivima drugim zemljama u regiji, budući da je nova zaraza koronavirusom naš zajednički neprijatelj, koji se može pobijediti samo zajedničkim naporima", rekao je Dmitriev.

Ruski Sputnik-V prvo je registrirano cjepivo protiv koronavirusa. Proizveo ga je institut Gamalei, 11. kolovoza je dobilo potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravstva Ruske Federacije.

Velika klinička ispitivanja, odnosno fazu III., s najmanje 40 tisuća sudionika, Rusija je pokrenula 26. kolovoza, ali ispitivanja još nisu završena. Očekuje se da će prvi rezultati tih ispitivanja biti objavljeni u listopadu ili studenome.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2020 14:29