KAKVA BLAMAŽA

Naručili vlakove koji ne mogu proći kroz tunel, dvoje španjolskih dužnosnika zbog pogreške dali ostavke

Pogreška znači da će vlakovi vrijedni gotovo 260 milijuna eura biti isporučeni 2026., s dvije godine zakašnjenja

Ilustrativna fotografija

 Sergi Reboredo/Zuma Press/Profimedia/Sergi Reboredo/zuma Press/profimedia

Dvoje visokih španjolskih prometnih dužnosnika dali su ostavke zbog neuspjele narudžbe novih prigradskih vlakova koji koštaju gotovo 260 milijuna eura, a koji zbog dimenzija nisu mogli proći tunelima na sjeveru Španjolske.

Naručeni vlakovi nisu mogli stati u nestandardne tunele u sjevernim regijama Asturiji i Kantabriji. Šef španjolskog željezničkog operatera Renfe, Isaías Táboas, i državna tajnica za promet, Isabel Pardo de Vera, zbog toga su napustili svoje funkcije, izvijestile su novine El Mundo i El Pais. Pogreška u dizajnu objavljena je ranije ovoga mjeseca.

Španjolska vlada izvijestila je da je pogreška uočena dovoljno rano kako bi se izbjegao financijski gubitak. Međutim, regija Kantabrija zatražila je odštetu.

Renfe je naručio vlakove 2020., ali je sljedeće godine proizvođač CAF shvatio da su dimenzije koje je dao za vlakove netočne i zaustavio je izgradnju.

Željeznička mreža u sjevernoj Španjolskoj izgrađena je u 19. stoljeću i ima tunele u podnožju planina, a koji ne odgovaraju standardnim modernim dimenzijama tunela.

Pogreška znači da će vlakovi biti isporučeni 2026., s dvije godine zakašnjenja.

Renfe i infrastrukturni operater Adif pokrenuli su zajedničku istragu kako bi otkrili kako je došlo do pogreške. Ranije ovoga mjeseca, španjolsko ministarstvo prometa otpustilo je menadžera Renfea i Adifovog šefa zaduženog za tehnologiju zbog pogreške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:22