ZLOČIN U MOSKVI

NARUČIO NAPAD KISELINOM NA DIREKTORA BOLJŠOJ TEATRA Baletan osuđen na 6 godina zatvora

 AFP

MOSKVA - Rusko pravosuđe u utorak je osudilo baletana Boljšoj teatra Pavela Dmitričenka na šest godina strogog zatvora zbog naručivanja napada na umjetničkog direktora tog slavnog moskovskog kazališta Sergeja Filina.

Njegovi pomagači također su proglašeni krivima za napad kiselinom u kojem je u siječnju teško ozlijeđen Filin. Izvršitelj napada Jurij Zarutski osuđen je na deset godina, a vozač Andrej Lipatov na četiri godine zatvora, javlja agencija France presse.

Suđenje na sudu u Moskvi za napad izveden 17. siječnja ispred zgrade u kojoj živi Filin počelo je sredinom listopada. Sutkinja je rekla da su osuđenici unaprijed dogovorili napad jer je Dmitričenko bio nezadovoljan Filinovim radom na podjeli uloga i dodacima umjetnicima te je razradio zločinački plan.

Prošlog tjedna tužiteljstvo je tražilo kaznu od devet godina strogog zatvora za Dmitričenka, deset za Zarutskog i šest za Lipatova. Tijekom procesa Dmitričenko (29) je odbacio optužbe da je želio nanijeti teške ozljede Filinu, ali je priznao da je tražio da ga izmlate. Tijekom rasprave je rekao da je spreman na kaznu zbog udaraca. Zarutski je priznao da je kiselinom zalio Filina na vlastitu incijativu.

Filinu (43) je nakon napada transplantirana koža i bio je na nekoliko operacija očiju u Njemačkoj.

Ta je afera objelodanila okrutna suparništva iza kulisa najprestižnijeg kazališta Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:17