MANJAK AMBICIJE

NARUČIO UBOJSTVO, ALI NIJE RAČUNAO DA ĆE PLAĆENIK LIKVIDACIJU 'AUTSORSATI' Na kraju sve završilo u rukama petog 'podizvođača radova'

Sud na jugu Kine osudio je šest muškaraca na zatvor zbog lančanog pokušaja ubojstva koji je dogovaran u nehotičnom nizu s čak pet “podizvođača radova”.

Naručitelj je pošteno platio i angažirao ubojicu, da bi čak četiri lijena kineska kriminalca oklijevala samostalno povući okidač i usmrtiti naručenu metu. Svi su pokušali autsorsati posao sljedećem kandidatu u pola cijene i uz vlastitu proviziju. Peti i posljednji nesuđeni krvnik u ovome odabiru pokazao se u zavidnoj tržišnoj konkurenciji naposljetku najgorim i najneprofesionalnijim: sa žrtvom je pokušao dogovoriti da zajedno odglume smaknuće i potom podijele prihod.

14 tisuća

Prema presudi Narodnoga suda autonomne kineske pokrajine Guangxi, uz južnu granicu s Vijetnamom, poslovni čovjek i trgovac nekretninama Quin Youhui u jesen je 2013. godine bez natječaja i izravnom pogodbom angažirao profesionalnog egzekutora da s lica zemlje ukloni njegova konkurenta iz iste branše, prezimena Wei, koji ga je prethodno bio tužio.

Neimenovani aljkavi ubojica zadržao je sebi polovicu za kineske prilike vrtoglave svote od dva milijuna juana (oko 280 tisuća američkih dolara) te je rentao isti posao svom kolegi, nudeći mu milijun juana za ubilački pothvat. Isti je zločin naknadno (pod)ugovaran još tri puta, sve dok peti ubojica po imenu Ling Xinsi nije s prezirom odbio okrvaviti ruke za tričavih 14 tisuća dolara.

Gotovo godinu dana nakon narudžbe ubojstva, Ling Xinsi je gospodinu Weiju umjesto metka poslao poruku i ugovorio s njime sastanak u Nanningu.

Pravorijek

Susreli su se u jednom kafiću, te mu je uz sake natenane otkrio sve potankosti i mane svojega sramotno jeftinog poslovnog aranžmana: obećao mu je da ga za tako bijedne novce sigurno neće ubiti, ali da mora surađivati s njim. Ling i Wei ubrzo su zajedno inscenirali ubojstvo i lažnu smrt, tobožnje poprište zločina snimili i poslali fotografije dalje u zapovjedni lanac, prema naručitelju. Nesuđeni leš, gospodin Wei, sklonio se potom na desetak dana od javnosti, da bi se onda iznebuha predomislio i prijavio cijeli slučaj policiji.

Narodni sud kineske autonomne regije Guangxi u Nanningu okončao je rekonstrukciju cijelog slučaja tek prije par dana te u pravorijeku zaključio da je šest optuženih namjeravalo svjesno lišiti drugog čovjeka života i da svi njihovi postupci, premda neefikasni u provedbi, predstavljaju kazneno djelo ubojstva u pokušaju. Svi osuđenici, osim Linga, bili su strpani u pritvor još davne 2016. godine, ali su prvostupanjskom presudom oslobođeni krivnje zbog manjkavih dokaza iz policijske istrage.

Šest živih primjera loših strana dogovorne ekonomije, ali i ne uvijek učinkovite nevidljive ruke tržišta, spadali su među rijetke oslobađajuće presude u kineskom pravnom sustavu sve dok sud sad nije uvažio žalbe tužiteljstva i odrezao im od po sedam mjeseci do pet godina robije. Da sramota bude veća, za neobavljeni posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:46