PUIGDEMONT U BRUXELLESU

NAŠ DOPISNIK NA PRESICI ODBJEGLOG KATALONSKOG PREDSJEDNIKA 'Ne tražim azil, već sam tu kao slobodni građanin Europe u europskom glavnom gradu'

 
 Getty Images

Pred nezapamćeno velikim brojem novinara u Press klubu u Bruxellesu, samo par metara od sjedišta Vijeća Europske unije, odbjegli predsjednik Katalonije Carles Puigdemont obratio se javnosti prvi put otkada je napustio Kataloniju. Poručio je kako nije došao u Bruxelles da bi tražio azil, iako se tako nagađalo, već je u Belgiju došao nastaviti djelovati i objasniti Europi katalonski problem.

Ovime je olakšao i belgijskoj vladi jer je mogućnost davanja azila odbjeglom katalonskom lideru već počela stvarati političke probleme u Belgiji i u odnosima ove države s Madridom.

- Moj boravak ovdje nema veze s belgijskom politikom. Nisam došao u Bruxelles zbog Belgije i politike ove države, već zbog toga što je ovo glavni grad Europe, a Katalonija je problem koji treba shvatiti cijela Europa - rekao je Pugdemont.

Dodao je kako zajedno s još pet ministara vlade, koja je, smatra on, jedina legitimna, ne napušta katalonski narod, već će pružati potporu iz Bruxellesa i onima koji su ostali raditi u Kataloniji. Rekao je da su odlučili doći ovdje kako bi dokazali da žele izbjeći konfrontaciju i eskalaciju situacije.

- Jedan dio vlade, pod mojim vodstvom kao legitimnog predsjednika, došao je u Bruxelles kako bi katalonski problem objasnio institucijama u srcu Europe. Želimo ukazati na politizaciju španjolskog sudstva, koje nije nepristrano, koje sudi idejama, a ne dijelima, i da objasnimo svijetu ozbiljne demokratske nedostatke španjolske države. Isto tako, želimo objasniti i odlučnost katalonskog naroda na pravo za samoopredjeljenje, dijalog i traženje rješenja dogovorom - rekao je on.

- Podupiremo naše državne službenike koji i dalje pokušavaju izvršavati svoje dužnosti. Čekaju nas i izbori koje je raspisala španjolska vlada i na to gledamo kao na demokratsku mogućnost i prihvatit ćemo rezultate. Mi nismo prestrašeni niti se bojimo izbora. Izaći ćemo na njih i dati odgovor španjolskoj vladi i cijeloj međunarodnoj zajednici - izjavio je Puigdemont.

Optužio je vladu u Madridu da samo želi konfrontaciju i odbija dijalog. Poručio je kako je privržen demokratskim načelima, ali je postavio i pitanje je li španjolska vlada spremna prihvatiti rezultate izbora u Kataloniji.

- Želim poručiti međunarodnoj zajednici, posebno Europskoj uniji, da mora shvatiti kako je borba Katalonaca za neovisnost zapravo borba za vrijednosti kao što su sloboda, demokracija i nenasilje. To je borba protiv stava španjolske vlade koju obilježava nasilje, a ne dijalog. Oni šalju ljude u zatvor, poznaju samo represiju i tome treba stati na kraj - poručio je međunarodnoj zajednici, a Kataloncima da budu spremni na dug proces.

Odbjegli katalonski lider vladu u Madridu optužio je za eskalaciju situacije i izazivanje sukoba još od 1. listopada, kada je održan referendum o neovisnosti Katalonije. Tada je Madrid ne samo represijom prema ljudima u Kataloniji već i podupiranjem nasilnih skupina krajnje desnice pokazao kako ne želi dijalog.

Upitan kada će se vratiti u Kataloniju rekao je kako će to učiniti čim dobije jamstva da on i njegovi suradnici neće biti proganjani. Da je njegovo djelovanje krajnje politički, a ne protuzakonito, pokušao je objasniti i pitanjem zašto je njegova stranka na prethodnim izborima mogla sudjelovati s programom u kojem je obećala održavanje referenduma za neovisnost i proglašenje neovisnosti, ako na njemu građani glasaju za.

Koliko je javnost podijeljena oko katalonskog pitanja moglo se vidjeti i u Bruxellesu ispred press kluba gdje se okupilo par stotina ljudi, i onih koji podupiru jedinstvo Španjolske, ali i onih koji su za neovisnost Katalonije. Jedni su uzvikivali “živjela Španjolska”, a drugi tražili poštivanje prava na slobodno izražavanje političkih stavova i oslobađanje onih koje već smatraju političkim zatvorenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:05