APSURDNA SITUACIJA

Naš pomorac s broda usidrenog u Grčkoj mora na hitnu operaciju, grčke lučke vlasti zabranile mu odlazak

Ionako lošu atmosferu među posadom koja već tri mjeseca nije primila plaću, pokvarile su vijesti o bolesnom kolegi
 Pixida/Alamy/Profimedia/Pixida/Alamy/Profimedia

Član posade broda ‘Mirjana K‘, broda usidrenog u grčkoj luci Pirej mora na hitnu operaciju žuči, ali mu tamošnje lučke vlasti ne dopuštaju da napusti luku i ode kući, u Hrvatsku, na liječenje, javlja Novi list koji je po pitanju ove situacije kontaktirao posadu, kao i inspektora Međunarodne federacije transportnih radnika, Luku Simića.

- Kolega je imao određenih tegoba, zbog kojih je, i to na jedvite jade, poslan s broda na pregled liječniku. Utvrđeno je da mora na hitnu operaciju žuči, na što je on tražio da ga puste da na operaciju ode u Hrvatsku, no lučke vlasti taj su njegov zahtjev odbile. Sad je smješten u hotelu, čeka da vidi što će se dalje događati. To je isto kao da je u zatvoru. Ne možemo vjerovati da se na taj način odnose prema kolegi kojemu je zdravlje ugroženo - rekao je jedan od pomoraca s broda kojim upravlja tvrtka Alveus Capital iz Rijeke na čijem je čelu Alan Klanac, nekadašnji predsjednik uprave Jadrolinije.

Dodaje kako se i ostali članovi posade osjećaju kao u zatvoru, a ionako lošu atmosferu među posadom koja već tri mjeseca nije primila plaću, pokvarile su vijesti o bolesnom kolegi, kao i o odluci lučkih vlasti da ne dopuste privez broda u luci i repatrijaciju pomoraca, s obrazloženjem da je na brodu već sada manji broj članova posade od dopuštenog minimalnog broja.

Pomorac je kazao kako se osjećaju grozno jer ne znaju kad će kući, ni kad će dobiti zaostale plaće.

- Nakon što smo prošlog tjedna nekako dobili nove zalihe hrane, sad imamo problem s vodom. Imamo još samo dva i pol kubika za tuširanje, pranje rublja i druge potrebe, što nam je dovoljno za otprilike dva dana. Nevjerojatno je da nam se sve ovo događa u Grčkoj, zemlji članici EU-a, koja očito ne mari za živote i zdravlje posada - ističe jedan od petorice hrvatskih državljana među posadom od ukupno osam članova.

Luka Simić, inspektor ITF-a, također je ogorčen odlukom lučkih vlasti u Pireju, za koju kaže da je potpuno apsurdna.

– Čovjek je proglašen nesposobnim za obavljanje posla na brodu. A oni inzistiraju da ne može napustiti luku jer brod ima manji broj članova posade od minimalno propisanog. Bio je upućen na liječnički pregled, gdje je ustanovljeno da ne može raditi, te da mora na hitnu operaciju zbog problema sa žuči. Liječnici su mu dali i potvrdu da je sposoban za let avionom, kako bi mogao otputovati kući. On je zatražio da ga se pusti da liječenje nastavi u Hrvatskoj, zatražio je repatrijaciju, no vlasti su odbile taj zahtjev, zbog minimalnog broja članova posade - kaže Simić koji dodaje da se u rješavanje ovog slučaja u srijedu uključilo i Ministarstvo vanjskih poslova, preko hrvatskog Veleposlanstva u Ateni, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:03