BUDUĆI PREMIJER

NAŠ PRIJATELJ BORIS JOHNSON: NOVI BRITANSKI LIDER ISTINSKI JE ZALJUBLJENIK U HRVATSKU Tu dolazi gotovo svake godine: 'Rekao je da je naša zemlja raj'

 
 REUTERS/Privatna arhiva

Članovi britanske Konzervativne stranke odabrali su novog čelnika - bivšeg ministra vanjskih poslova i bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona.

Prema britanskoj parlamentarnoj tradiciji, u srijedu ujutro njegova će prethodnica, premijerka Theresa May, podnijeti ostavku te će nakon toga preporučiti kraljici da imenuje Johnsona novim premijerom.

Johnson je u konačnici pobijedio svojeg protukandidata, sadašnjeg ministra vanjskih poslova Jeremyja Hunta. Ukupno je dobio 66 posto glasova članova Konzervativne stranke, što je slabiji rezultat od prethodnika Therese May Davida Camerona, ali bolji nego što su dobili čelnici suparničkih stranaka - vođa laburista Jeremy Corbyn i nova predsjednica Liberalnih demokrata Jo Swinson.

Sporazum

Budući premijer Ujedinjenog Kraljevstva mogao bi biti i jedan od najkratkovječnijih, s obzirom na to da njegovu vladu drži tanka većina od samo jednog zastupnika koja bi mogla nestati sljedeći tjedan ako Liberalni demokrati osvoje međuizbore u okrugu Brecon and Radnorshire. Dodatni je problem i to što je više zastupnika Konzervativne stranke otvoreno protiv Brexita bez sporazuma, koji Johnson ne želi odbaciti kao mogućnost, te bi potencijalno bili spremni srušiti i vlastitu vladu kako bi spriječili takav scenarij.

Štogod sljedeće čeka Borisa Johnsona, neupitno je da se radi o možda najosebujnijem britanskom premijeru u povijesti. Kao bivši novinar godinama je izvještavao iz Bruxellesa, gdje je nekoliko puta morao povlačiti priče i objavljivati ispravke nakon što bi se ispostavilo da je iskrivio ili potpuno zanemario činjenice. S istom je praksom nastavio i kada je ušao u politiku pa je zbog tvrdnji da Britanija daje EU 350 milijuna funti tjedno, koje bi mogli potrošiti na zdravstvo, završio i na sudu.

Kakav god bio političar i novinar, privatno je, mnogi tvrde, šarmantan i neodoljiv. Veliki je zaljubljenik u Hrvatsku, koju je posjetio na ljeto prije sedam godina, dok je bio gradonačelnik Londona, i otad gotovo svake godine ljetuje kod nas.

Prvi je put na ljetovanje došao s obitelji, svoje četvero djece i tadašnjom suprugom, te je odsjeo u Vili Stolovi obitelji Deak u mjestu Slivno-Ravno.

Privatna arhiva

“Htio je doći na jug Hrvatske. Tragao je za nekom kućom, bilo mu je bitno da bude izolirana, da ima privatnost i svoj mir”, rekla nam je Marijana Deak koja nam je otkrila da bio očaran neretvanskim krajem, hrvatskim plažama i gastronomijom.

“Bili smo malo napeti kad smo saznali da on dolazi, ali bio je suprotno od onoga što smo mi očekivali - opušten, ležeran, vrlo zanimljiva i jednostavna osoba”, opisala nam je Deak koja nam nije htjela komentirati kakav bi mogao biti premijer. “On je svakako zanimljiv, iznimno inteligentan i svojeglav.”

Privatna arhiva

Tijekom sedmodnevnog odmora u Vili Stolovi pošao je s obitelji i na fotosafari, vozio se drvenim lađama u kanalima neretvanske doline, uživao u divljoj plaži i hrani. “Rekao je da ovakvo što još nije vidio. Kad je došao u našu vilu, rekao je da je to raj”, kazala je Deak i pohvalila se da je uživao i u obiteljskim vinima. U tjedan dana stigao je posjetiti i Dubrovnik i Mljet, no jedan je dan izgubio na zatvaranje Paraolimpijskih igara - odletio je ujutro, odradio svoju obavezu i vratio se isti dan navečer.

Privatna arhiva

Parlament

Iako više nije dolazio u Vilu Stolovi, ostao je u kontaktu s obitelji Deak, a nastavio je posjećivati i Lijepu našu. “Zaljubio se u Hrvatsku. Skoro svake godine dolazi na Brač gdje vozi bicikl. On je strastveni biciklist”, rekla nam je Marijana Deak koja je Johnsonu zahvalna što je pohvalio i Hrvatsku i njihovu vilu i u stranim medijima zbog čega im je porasla potražnja.

Koliki god bio ljubitelj Hrvatske, Johnson nije ljubitelj Europske unije, koju je svojim biračima obećao napustiti do 31. listopada ove godine, sa sporazumom ili bez njega. U svojem je prvom govoru nakon objave rezultata izjavio kako su njegovi glavni prioriteti dovesti do Brexita, ujediniti državu i pobijediti Jeremyja Corbyna. Sve troje bit će velik izazov, uz većinu koja je protiv izlaska bez sporazuma, prijetnju novog referenduma o odcjepljenju Škotske te ankete prema kojima većina glasača smatra da će biti loš ili užasan premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 19:58