ISPOVIJESTI STANOVNIKA

Naš život u okupiranom Hersonu: ‘Nema struje i vode, police su prazne, ne daju nam van iz grada, ali ne damo se‘

Gradonačelnik je kazao da su se ruske snage utaborile u gradu i nemaju namjeru otići

Prosvjed Ukrajinaca u Hersonu

 Olexandar Scherba/Twitter

Stanovnici Hersona, prvog većeg ukrajinskog grada koji je tijekom invazije pao pod rusku kontrolu, suočavaju se s velikim nestašicama osnovnih potrepština, nemaju struje ni vode, a ruske snage ne pokazuju namjeru pustiti ih iz pakla u kojem žive.

CNN tako donosi potresne priče stanovnika okupiranog grada kojima najteže padaju strah i neizvjesnost, ali se istovremeno nemaju namjeru potpuno predati.

Andrij Aba okupio je obitelj kako bi proslavio trideseti rođendan. Dok su mu držali zdravicu začuo se rafal iz automatske puške. S roditeljima i mlađim bratom pojurio je u sklonište. Bio je to trenutak finalne bitke za grad koji su ruske snage zauzele samo tjedan dana od početka invazije. Zvuk eksplozija i rafalne paljbe pomalo je prestajao, a oko ponoći tišina je zavladala pokorenim gradom.

- I to je sve što smo znali. Bilo je vrlo tužno - govori Aba.

Herson je jedan od ključnih ukrajinskih lučkih gradova na Crnom moru, a u srijedu je nakon višednevnog granatiranja i bombardiranja pregažen od ruskih trupa. Ukrajinske zastave još se vijore na nekima od zgrada, no jasno je da je grad u potpunosti pod ruskom kontrolom. Gradonačelnik Igor Koljhajev rekao je da su ruske snage posvuda te da je grad od oko 300.000 stanovnika bez vode i struje, nužna je hitna humanitarna pomoć. Gradonačelnik je kazao da su se ruske snage utaborile u gradu i nemaju namjeru otići.

- Imamo jako puno ljudi kojima je potrebna pomoć. Djeci trebaju lijekovi, onkološki bolesnici trebaju pomoć, medicinske potrepštine ne dolaze do nas - kazao je CNN-u istaknuvši kako je lokalno stanovništvo odbilo pomoć Rusije koja ih je okupirala.

Stanovnici kažu da već danima žive u atmosferi terora te se boje izaći na ulicu čak i po najosnovnije namirnice. Ruske snage uspostavile su kontrolne točke na ulicama, a ceste su sablasno prazne jer se stanovništvo ili na vrijeme izvuklo ili, pak, zatvorilo u kuće i stanove, u strahu od ruske vojske. Trgovine prehrambenim proizvodima su prazne, ponestaje lijekova, piše CNN.

Strah nije bezrazložan. Ruski vojnici okružili su grad i pucaju na svakoga tko ga pokuša napustiti, tvrde stanovnici.

- Čak i da poželimo evakuirati žene i djecu, to je potpuno nemoguće. Pucaju na svakoga tko želi otići - tvrdi neimenovani zdravstveni djelatnik iz Hersona.

U četvrtak su ruske snage tako ustrijelile dvojicu muškaraca na kontrolnoj točki. Jedan je smrtno stradao, drugi je teško ranjen. Izlaz iz grada zabranjen je čak i kolima hitne pomoći, zbog čega ona ne mogu doprijeti do ranjenih i bolesnih u selima u okolici grada. CNN javlja kako je žena s problematičnom i rizičnom trudnoćom morala roditi uz panične videokonzultacije sa svojim liječnikom jer hitna pomoć nije smjela doći po nju.

- Vlasti su čitavog dana preklinjale Ruse da popuste, uspjeli su pa su majka i dijete napokon prebačeni u bolnicu. Bilo je užasno - govori sugovornik.

Ukrajinske vlasti tvrde da neprestano rade na uspostavljanju sigurnog izlaza za civile. Rusija je u subotu pristala na privremeni prekid vatre kako bi civili napustili gradove Mariopolj i Volnovaha. Bio je to prvi čin suradnje dviju zaraćenih strana, no dogovor je ubrzo prekršen, javili su Ukrajinci. Optužili su Rusiju da i dalje bombardira gradove, te cilja čak i izbjeglice na humanitarnim koridorima.

- Okupirani gradovi su uništeni, ovo su najgori dani. Humanitarni koridori moraju biti uspostavljeni kako bi se spasile žene, djeca i starci, kako bi u gradove došli hrana i lijekovi - kazao je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ruska strana je za kršenje primirka okrivila ukrajinsku.

Julija Aleksejeva, majka dvomjesečne bebe iz Hersona, za CNN je rekla kako joj je najveći problem pronaći hranu, pelene i druge potrepštine za dijete.

- U gradu vlada katastrofalna nestašica, naročito pelena. Ujedno imamo i dementnu baku koja također treba pelene i druge lijekove svakodnevno, a njih nema. Skrivamo se. U gradu je policijski sat, a ako netko izađe nakon 20 sati ruski vojnici će ga ubiti - priča Julija koja svoj dom napušta u iznimnim slučajevima.

No, poput brojnih drugih stanovnika grada, ponosna je što se ukrajinske zastave i dalje vijore. U subotu je velika skupina prosvjednika krenula ulicama okupiranog grada mašući zastavama. Suočili su se s ruskom vojskom koja je ispalila pet hitaca u zrak kako bi ih rastjerala.

- Hrabri stanovnici Hersona inspiracija su za Ukrajinu i čitav svijet. Tisuće mirnih prosvjednika ustalo je protiv ruske okupacije, protiv naoružanih vojnika. Kakav duh! - napisao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Još jedna stanovnica Hersona Svetlana Korina novinarima se javila iz svog stana u kojem brine o svojoj baki, a kao i brojni drugi građani poručila je da će ostati u gradu dok god se na državnim institucijama vijori ukrajinska zastava, a gradonačelnik je Ukrajinac.

Ovog petka je otišla u trgovinu po hranu, no zatekla je prazne police. Otišla je u stan svoje majke koja je napustila grad, tamo je našla malo tjestenine i riže.

- U velikom smo strahu da bismo mogli postati dio Rusije. Ne želimo da se ponovi ono što se dogodilo na Krimu. Iskreno, manje se bojimo granata nego toga da postanemo Rusija - rekla je.

Ponosni Herson pod okupacijom odupire se Rusima, nadajući se da se krimski scenarij uistinu neće ponoviti, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:18