NEGATIVNE KONOTACIJE

NASA će mijenjati nepoćudne nazive planeta, neki ih kritiziraju: ‘A što će biti s tamnom tvari?‘

Zbog negativnih konotacija u povijest odlaze i ‘Eskimo maglica‘ te Galaksije sijamskih blizanaca
 Adventtr

Nakon što je američki pokret Black Lives Matter nadaleko ojačao svijest o prisutnosti simbola diskriminacije u javnosti, s valom rušenja spomenika i preimenovanjima ulica koje su dobile imena po robovlasnicima i inima nečiste prošlosti, američka svemirska agencija NASA najavila je ovih dana da će promijeniti nazive planeta i galaksija koji bi mogli biti sporni.

NASA je objavila priopćenje kako “rade na prepoznavanju i rješavanju sustavne diskriminacije i nejednakosti na svim područjima” pa su uočili da neki od naziva svemirskih tijela nisu samo nezgodni, nego bi mogli biti i uvredljivi. Tako će među ostalim biti preimenovana planetarna maglica NGC 2392, dosad poznata kao “Eskimo maglica”. To je umiruća zvijezda nalik na sunce, koja više od stotinu godina nosi taj naziv. Sporan je izraz “Eskimo” jer je naziv Eskimi, nametnut starosjediocima arktičkih područja, “široko shvaćen kao kolonijalni pojam s rasističkom poviješću”.

Arktički prastanovnici sami sebe nazivaju Inuitima i dosad su se izborili da se u službenim dokumentima većinom izbjegava korištenje naziva Eskimi. Starosjedioci na Aljaski i drugim arktičkim područjima: Grenlandu, Sibiru i dijelovima Kanade, izraz “Eskimi” smatraju uvredljivim, jer on podrazumijeva da je riječ o primitivnim, često nasilnim ljudima koji jedu sirovo meso.

U povijest odlaze Galaksije sijamskih blizanaca, naziv dviju spiralnih galaksija NGC 4567 i NGC 4568. Pojam sijamski blizanci, prema blizancima spojenima dijelovima tijela, skovan je po braći Cheng i Eng koji su stekli svjetsku slavu putujući po svijetu krajem 19. stoljeća. Dolazili su iz Sijama, kako se tad zvao Tajland. Ubuduće će ostati samo sa službenim oznakama Međunarodne astronomske unije kao galaksije NGC 4567 i NGC 4568.

- Cilj nam je da svi nazivi svemirskih tijela budu usklađeni s našim vrijednostima raznolikosti i inkluzije, a mi ćemo aktivno raditi sa znanstvenom zajednicom kako bismo to osigurali - poručio je Thomas Zurbuchen iz NASA-ina ureda u Washingtonu.

- Ovi nazivi mogu imati nepoželjne povijesne ili kulturne konotacije, a NASA je snažno opredijeljena protiv toga - objasnio je odluku Stephen Shih, jedan od službenika NASA-e zaduženih za borbu protiv diskriminacije.

Odluka savjesnih službenika američke svemirske agencije izazvala je val zgražanja i ismijavanja.

“Draga NASA, hoćete li se pozabaviti i sljedećim škodljivim i nezgodnim izrazima: Teorija velikog praska, Uran, crne rupe, patuljaste zvijezde i tamna tvar”, zapitala je preko Twittera spisateljica Christina Hoff Sommers.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 05:07