DAN NAKON APOKALIPSE

NASA: 'Eksplozija je imala snagu 30 bombi bačenih na Hirošimu! Tose dogodi jednom u 100 godina'

U regiji Čeljabinsk oštećeno je više od 4000 zgrada, a šteta se procjenjuje na oko 33 milijuna dolara
 AFP/Twitter

Dan nakon spektakularne, ali i istodobno zastrašujuće eksplozije meteora u atmosferi iznad ruske regije Čeljabinsk počela je velika akcija čišćenja terena na tom području u koju je uključeno 9000 ljudi. Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je tu operaciju kako bi se zbrinulo oko 1200 ozlijeđenih ljudi, od čega je 200 djece.

'VIDJELI SMO VATRENU KUGLU VEĆU OD SUNCA' Rusija nije jedina: Iznad Kube eksplodirao meteor!

Naime, nebesko tijelo raspalo se na visini od oko 20 kilometara u 9 sati i 20 minuta po lokalnom vremenu kada je većina djece bila u školi. Zbog udarnog vala oštećene su mnoge loše građene novogradnje i porazbijali se prozori, a najveći dio ozljeda nastao je zbog komadića stakla. Prema prvim procjenama u regiji Čeljabinsk oštećeno je više od 4000 zgrada, a materijalna šteta procjenjuje se na oko 33 milijuna dolara.

- Izgledalo je kao da smo 20 do 30 minuta bilo u ratnoj zoni - izjavio je za BBC Sergej Serškov, jedan od očevidava “udara iz svemira”. - Bio sam u uredu i iznenada sam kroz prozor ugledao jak bljesak.

Tada sam osjetio dim. Pogledao sam kroz prozor i ugledao visoku prugu dima, izgledalo je kao trag aviona, ali mnogo puta veći. Nekoliko minuta kasnije prozor se iznenada otvorio i čula se jaka eksplozija, praćena nizom malih eksplozija - prisjetio se Serškov iz grada Čeljabinska koji je najteže bio pogođen neočekivanom eksplozijom meteora. Inače, regija Čeljabinsk, udaljena oko 1500 kilometara od Moskve, puna je tvornica, a na tom području nalazi se i nuklearna elektrana te odlagalište nuklearnog otpada.

Znanstvenici polako slažu cjelovitiju sliku o meteoru čija nas je eksplozija upozorila kako je čovječanstvo ranjivo na udare iz svemira. Prema NASA-inim podacima svemirski objekt bio je promjera 15 do 17 metara i težak između 7 i 10 tona, a u atmosferu je ušao brzinom od oko 18 kilometara u sekundi. NASA spekulira da je riječ o “malom asteroidu” koji je prvi put eksplodirao na visini od oko 55 kilometara. Eksplodirao je čak devet puta, a potpuno se raspao na visini od dvadesetak kilometara.

Cijeli događaj, od ulaska meteora, koji je vjerojatno bio načinjen od željeza, u atmosferu do njegova potpunog raspada trajao je samo 32,5 sekundi. NASA procjenjuje kako je energija oslobođena u eksploziji meteora bila 20 do 30 puta veća nego kada je 6. kolovoza 1945. godine prva atomska bomba bačena na Hirošimu.

Rupa na mjestu gdje je pao dio meteorita (Foto: Twitter/Sergej Korn)

- Događaj takve magnitude mogli bismo u prosjeku očekivati jednom u sto godina - izjavio je za CNN Paul Chodas iz NASA-ina programa za praćenje svemirskih objekata koji se približavaju Zemlji.

Ruski mediji izvještavaju kako je najveći komad meteorita pao u zaleđeno jezero u blizini grada Čerbakula, koji se također nalazi u regiji Čelabinsk. Glasnogovornik ruske vojske izjavio je kako je tamo otkriven krater širine šest metara. Očekuje se kako će ronilačka ekipa istražiti jezero u potrazi za komadima meteorita.

- Hvala Bogu da nijedan veliki komad meteorita nije pao na naseljeno područje - rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin koji je, ljutit što ruski znanstvenici nisu predvidjeli “udar iz svemira”, najavio posjet oblasti Čeljabinsk.

Podsjetimo, danas je kubanska televizija izvijestila je kako je i iznad središnje Kube viđen meteorit.

- Viđen je na nebu i pretvorio se u vatrenu kuglu prije nego što je eksplodirao, izvijestili su pozivajući se na tvrdnje svjedoka.

Stanovnici pokrajine Cienfuegos ispričali su kako su u noći s četvrtka na petak na nebu vidjeli ogromnu bijelu točku. Neki su kazali kako je ' bila velika poput autobusa'. Dalje opisuju kako se pretvorila u vatrenu kuglu 'veliku poput sunca', a nakon toga čuli su eksploziju.

Jedan od svjedoka tvrdi kako mu se zatresla kuća kada je meteorit eksplodirao.

Područje sada u potrazi za ostacima meteorita pretražuju stručnjaci. Znanstvenici još nisu utvrdili je li ovaj događaj na Kubi povezan s kišom meteora koja je jučer zasula rusku regiju Čeljabinsk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 03:20