VOŽNJA CRVENIM PLANETOM

NASA-in rover poslao zvukove vožnje s Marsa, inženjere zabrinuo jedan neočekivani ton

Perseverance prvi je robotski rover na nekom drugom nebeskom tijelu koji, uz kamere, ima i mikrofone
Perseverance
 -

NASA-in marsovski rover Perseverance poslao je prvu snimku zvukova vožnje po površini Marsa, na kojoj se jasno može čuti stenjanje roverovog ovjesa, okretanje kotača, drobljenje kamenja na površini i metalno lupkanje.

“Da sam čuo te zvukove kako dolaze iz mojeg automobila, zaustavio bih se i pozvao vučnu službu,” kazao je inženjer Dave Gruel, jedan od djelatnika tima zaduženog za vožnju Perseverancea na Marsu. “No ako si uzmete malo vremena i razmislite što čujete i gdje je snimljeno, sve to ima smisla.”

Perseverance prvi je robotski rover na nekom drugom nebeskom tijelu koji, uz kamere, ima i mikrofone. Iako je atmosferski pritisak na Marsu tek 1% onog na Zemlji, i to je dovoljno da tanašna atmosfera prenosi zvučne valove koje rover može snimiti i poslati natrag na Zemlju.

Glavni mikrofon nalazi se na “jarbolu” rovera, pored glavnih kamera i lasera koji će bušiti kamenje - njegova glavna svrha je upotpuniti analizu kamenja uz pomoć zvukova. Dok laser buši kamenje, nastaje majušni oblak prašine i plinova, koje će analizirati spektroskop na kameri. Mikrofon će pritom zabilježiti zvukove “pucketanja”, te pomoći odrediti masu i gustoću minerala koji se proučavaju.

Dva sporedna mikrofona - roverove “uši” - zamišljeni su primarno kako bi snimali zvukove ulaska u atmosferu i slijetanja na Mars, no nažalost njihova je primarna misija bila potpuni neuspjeh - nisu snimili ništa. Kako se radi o običnim mikrofonima kakve se može kupiti u dućanu s elektroničkom robom, NASA ne očekuje da će raditi još dugo, no upravo su oni zaslužni za najnovije snimke s Marsa.

Iako je Gruel kazao kako svi zvukovi koje su čuli imaju smisla, ipak jedan od zvukova malo brine inženjere. Ukoliko pažljivo poslušate, možete čuti visoki ton koji zvuči poput škripanja ili grebanja, a inženjeri nisu sasvim sigurni što ga uzrokuje.

Perseverance bi uskoro trebao odvojiti robotski helikopter Ingenuity, koji je za sada sigurno pospremljen u kutiju na donjoj strani rovera. NASA će za pet dana na konferenciji najaviti dalje planove i raspored aktivnosti helikoptera, koji bi se mogao osloboditi od rovera i započeti probne letove početkom travnja ove godine.

Jednom kada se odvoji, inženjeri predviđaju kako će ostati u letnom stanju do 30 dana, tokom kojih će izvesti pet do šest kratkih letova. Njegova prva zadaća bit će poslati fotografije Perseverancea, koji će pak poslati fotografije Ingenuityja. Ukoliko će mikrofoni na roveru i dalje raditi, po prvi put ćemo čuti i - dosta glasan - zvuk leta helikoptera na drugom planetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:40