NE, NIJE TEORIJA UROTE

NASA-ini ZNANSTVENICI 'Svijet kakav znamo osuđen je na propast! Uskoro će doživjeti pravi kolaps'

Kombinacija eksploatacije neodrživih resursa, nejednake raspodjele bogatstva i prekomjerne potrošnje resursa mogla bi dovesti do kolapsa industrijskog društva u roku od samo nekoliko desetljeća, kažu znanstvenici NASA-e
This picture provided by NASA on May 16, 2009 shows a high oblique Earth scene from the STS-125 crew. The view is reminiscent of Gemini 11 photos 43 years ago, because of similar altitudes, approximately 350 statute miles. The Florida peninsula and its neighboring geographic features are easily recognizable beneath the clouds along with the tell-tale change in water color associated with the "Tongue of the Ocean." AFP PHOTO/NASA/HO = RESTRICTED TO EDITORIAL USE = GETTY OUT =

HOUSTON - Skupina znanstvenika upozorava da je svijet kakav znamo i u kojem živimo osuđen na propast te da mu u idućih nekoliko desetljeća prijeti "nepovratan kolaps" i ne, nije riječ o još jednoj teoriji urote koju su zakuhali Maje već je sve znanstveno utemeljeno u NASA-i.

Najnovije istraživanje koje je omogućio Goddard Space Flight Centre, a vodio primijenjeni matematičar Safa Motesharri ukazuje na to da je globalna industrijska civilizacija osuđena na katstrofu zbog pretjeranog iskorištavanja Zemljinih resursa.

"Proces uspona i propasti zapravo je ciklus koji se u povijesti ponavlja", stoji u tekstu koji će se objaviti u časopisu Ecological Economics.

Kombinacija eksploatacije neodrživih resursa, nejednake raspodjele bogatstva i prekomjerne potrošnje resursa mogla bi dovesti do kolapsa industrijskog društva u roku od samo nekoliko desetljeća, kažu znanstvenici NASA-e.

Istraživanje ukazuje na to da čak i dobro etablirane, napredne civiilizacije mogu biti krhke i nestalne te kao primjer navode Rimsko carstvo.

Obrazac raslojavanja kada je bogatstvo posrijedi, poput sve većih razlika između bogatih i siromašnih te preveliko iskorištavanje postojećih resursa odigralo je važnu ulogu u propastima raznih društava u povijesti.

Da bi se katastrofa spriječila, NASA-ini znanstvenici preporučuju načine kojima bi se mogla uspostaviti pravednija raspodjela resursa, znatno smanjiti pretjerana potrošnja resursa te usporiti rast populacije u svijetu.

Zanimljivo je, piše britanski časopis Metro, da su stručnjaci koje je financirala NASA proveli višemjesečno istraživanje i potrošili mnogo novca kako bi zaključili da je teorija koju je u 18. stoljeću izložio engleski demograf i politički ekonomist Thomas Malthus - ispravna.

I makar je Malthusova teorija odavno odbačena kao pogrešna, još je i u najrazvijenijim državama svijeta mnogi smatraju ispravnom i ulažu milijarde kako bi usporili rast stanovništva Afrike, Azije i Južne Amerike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:29