KVAR NA MOTORU

NASA IZBJEGLA TRAGEDIJU? U posljednji trenutak odgođeno lansiranje rakete SpaceX

Samo dvije minute prije lansiranja kompjutor je pokrenuo automatski prekid loperacije. Nakon lansiranja, raketa Falcon bi se trebala odvojiti od kapsule Dragon, te bi trebala pokušati spuštanja bez presedana na plutajuću platformu
 AFP

CAPE CANAVERAL - Lansiranje rakete Space Exploration Technologies Falcon 9 (SpaceX) prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) odgođeno je u utorak u posljednji tren zbog mogućeg tehničkog kvara na motoru, priopćila je NASA.

Raketa, koja sa sobom za ISS prevozi teretni brod Dragon, trebala je poletjeti iz Cape Canaverala, na Floridi, rano ujutro po mjesnom vremenu, no samo dvije minute prije lansiranja kompjutor je pokrenuo automatski prekid loperacije, kazao je George Diller iz NASA-e.

Sljedeća prilika za laniranje bit će u petak ujutro. Nakon lansiranja, raketa Falcon bi se trebala odvojiti od kapsule Dragon, te bi trebala pokušati spuštanja bez presedana na plutajuću platformu u vodama istočne obale Floride,u Atlantskom oceanu, 320 kilometara od Jacksonvillea.

Plutajuća platforma u Atlantskom oceanu (foto: AFP)

Kapsula Dragon trebala bi prilikom sljedećeg lansiranja rakete na ISS dostaviti 2,5 tona opreme i zaliha za šesteročlanu posadu te za neke eksperimente, poput rasta kristala ili kvarenja mlijeka u odsutnosti gravitacije.

Nakon što je 2011. umirovila svoju flotu, NASA se za prijevoz astronauta i opreme na ISS oslanjala na ruski Sojuz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:05