PRIRODNA KATASTROFA

NASA izračunala da je erupcija vulkana na Tongi bila nekoliko stotina puta jača od atomske bombe u Hirošimi

Otočje na kojemu živi oko 100.000 stanovnika prekrila je slojem otrovnog pepela, uništila usjeve i izbrisala s lica zemlje dva sela

Cunami u Tongi

 Handout/National Institute of Information and Communications Technology/AFP

Erupcija vulkana Tonge oslobodila je eksplozivne sile koje su daleko nadjačale snagu eksplozije atomske bombe što su je Amerikanci bacili na Hirošimu, ocijenili su NASA-ini znanstvenici.

NASA je pojasnila da je erupcija Tonge bila nekoliko stotina puta snažnija od američke atomske bombe bačene na japanski grad Hirošimu u kolovozu 1945., za koju se procjenjuje da je imala oko 15 kilotona (15.000 tona) TNT-a.

Radnici NASA-ina opservatorija su rekli da je vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai za vrijeme erupcije 15. siječnja izbacivao užarene krhotine i magmu čak 40 kilometara u atmosferu.

"Mislimo da je količina energije koju je oslobodila ova erupcija odgovarala količini od oko pet do 30 megatona (pet do 30 milijuna tona) TNT-a", rekao je NASA-in znanstvenik Jim Garvin u priopćenju za javnost.

image

Preživjeli u Tongi

Handout/National Institute of Information and Communications Technology/AFP

Agencija je objavila i da je erupcija jednostavno "izbrisala" vulkanski otok koji se nalazi oko 65 kilometara sjeverno od glavnoga grada Tonga Nuku'alofe.

Otočje na kojemu živi oko oko 100.000 stanovnika prekrila je slojem otrovnog pepela, zatrovala je pitku vodu, uništila usjeve i u potpunosti izbrisala s lica zemlje najmanje dva sela.

Odnijela je najmanje tri života u Tongi i rezultirala je smrću dvojice turista na plaži u Peruu pošto je cunami pogodio tu južnoameričku zemlju.

Peruanske vlasti proglasile su ekološku katastrofu nakon što su golemi valovi stigli do tankera koji je iskrcavao naftu blizu Lime, što je rezultiralo golemom naftnom mrljom duž obale.

Razmjeri razorne erupcije u Tongi još uvijek su nepoznati, s obzirom na to da je s udaljenijim otocima prekinuta komunikacija.

Znanstvenici smatraju da se vjerojatno radilo o jednoj od najvećih erupcija u posljednjih 30 godina i jednome od najglasnijih događaja na Zemlji u posljednjih više od stotinu godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 19:02