NOVO DOBA ISTRAŽIVANJA

NASA lansirala najmoćniji i najskuplji teleskop u povijesti: ‘On mijenja naše shvaćanje svemira‘

Instrument težak 6350 kilograma bit će pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir
 NASA TV/AFP

NOVO 13:21 Teleskop James Webb uspješno je lansiran iz Francuske Gvajane!


NASA-in svemirski teleskop James Webb, revolucionarni instrument vrijedan devet milijardi dolara, trebao bi biti lansiran u subotu iz Francuske Gvajane, otvarajući novo doba astronomskih istraživanja.

Snažni infracrveni teleskop, koji je NASA predstavila kao premijerni opservatorij za svemirsku znanost sljedećeg desetljeća, poletjet će u svemir u raketi Ariane 5 koja će biti lansirana u 13.20 sati po srednjoeuropskom vremenu iz lansirne baze Europske svemirske agencije u Francuskoj Gvajani.

Ako sve bude po planu, instrument težak 6350 kg bit će pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

- Ovo je izvanredna misija i sjajan primjer onoga što možemo postići kad sanjamo velike snove. Oduvijek smo znali da će ovaj projekt biti vrlo riskantan pothvat. Ali naravno, kad želite veliku nagradu, morate i riskirati - rekao je neposredno prije lansiranja šef američke svemirske agencije, Bill Nelson.

Webb teleskopu će nakon toga trebati mjesec dana da se doveze do svoga odredišta u solarnoj orbiti otprilike milijun milja od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Mjeseca.

Za usporedbu, Webbov prethodnik, svemirski teleskop Hubble, kruži oko Zemlje s udaljenosti od 340 milja, ulazeći i izlazeći iz sjene planeta svakih 90 minuta.

Ovaj teleskop, nazvan po čovjeku koji je nadzirao NASA-u tijekom 60-ih, oko sto puta je osjetljiviji od Hubblea i očekuje se da će duboko promijeniti razumijevanje svemira i mjesto čovjeka u njemu.

Webb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde, dok je Hubble djelovao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim valnim duljinama.

Više detalja o teleskopu James Webb donosimo OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 10:41