MARS DUNE ALPHA

NASA nudi jedinstvenu priliku: Traže kandidate koji su spremi godinu dana simulirati život na Marsu

Počevši od proljeća 2025. četvero volontera će provesti 12 mjeseci u "Mars Dune Alpha"

Mars Dune Alpha

 Mark Felix/Afp

Američka svemirska agencija NASA traži četvero motiviranih kandidata za jednogodišnju simulaciju života na crvenom planetu.

Počevši od proljeća 2025. četvero volontera će provesti 12 mjeseci u "Mars Dune Alpha" u Houstonu, simulacijskom mjestu veličine oko 160 četvornih metara, po uzoru na zamišljenu stanicu za istraživanje Marsa, objavila je NASA u petak.

Istraživačka stanica je modularna 3D ispisana konstrukcija u svemirskom centru Johnson u Houstonu.

Program će simulirati izazove misije na Marsu, uključujući ograničenja resursa, kvarove opreme, kašnjenja komunikacije i okolišne stresore. Zadaci posade uključuju simulirane svemirske šetnje, robotske operacije, održavanje staništa, tjelovježbu i uzgoj usjeva.

image

Modularna 3D ispisana konstrukcija

Icon/Ferrari/Profimedia/Icon/Ferrari/Profimedia

Ovo je već druga takva simulacija koja je dio NASA-inog programa "CHAPEA" (Crew Health And Performance Exploration Analog) koji ima za cilj pripreme za misije na Mars.

Prijave su otvorene do 2. travnja, a kandidati moraju imati diplomu iz prirodnih znanosti, biti u dobi od 30 i 55 godina, "zdravi, motivirani", nepušači i imati američko državljanstvo ili stalni boravak. Također moraju vladati engleskim jezikom.

image

Mars Dune Alpha

image

Mars Dune Alpha

Mark Felix/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:25