U POTPUNOM MRAKU

NASA objavila snimke: Fotografije iz svemira najbolje otkrivaju u kakvim uvjetima Ukrajinci žive

Rusija je u srijedu udarila po ukrajinskim gradovima prisilivši vlasti da zatvore nuklearke i prekinuvši opskrbu strujom i vodom

NASA-ina fotografija koja prikazuje Ukrajinu u mraku

 /Nasa/twitter

NASA je objavila noćne fotografije Zemlje snimljene tijekom mjeseca koje otkrivaju zapanjujuće razmjere posljedica ruskog razaranja ukrajinske elektroenergetske mreže. Nove fotografije pokazuju da je gotovo cijela Ukrajina u mraku.

Ukrajinski dužnosnici rekli su u srijedu 23. studenog da su tri nuklearne elektrane na teritoriju koji drže ukrajinske snage isključene nakon posljednjeg vala ruskih raketnih napada na ukrajinska energetska postrojenja.

Cijela regija glavnog grada Kijeva, u kojoj živi više od tri milijuna ljudi, ostala je bez struje, a hitna isključenja električne energije bila su neophodna i u drugim regijama kako bi se uštedjela energija.

I pola Moldavije je uslijed ruskih udara ostalo bez struje, što je prvi put da je susjedna država prijavila tako veliku štetu od rata u Ukrajini započetog ruskom invazijom u veljači.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu Vijeće sigurnosti UN-a da nešto poduzme protiv Rusije zbog napada na civilnu insfrastrukturu koji su ponovno ukrajinske gradove ostavili bez struje i vode u vrijeme sve veće hladnoće.

Rusija je u srijedu raketnom baražnom vatrom udarila po gradovima diljem Ukrajine ubivši desetero ljudi, prisilivši vlasti da zatvore nuklearne elektrane i prekinuvši opskrbu strujom i vodom u brojnim mjestima.

Zelenski: Samo u srijedu 70 raketa

"Samo danas, u jednome danu pogođeni smo sa 70 raketa. To je ruska formula za teror. I to sve na našu energetsku infrastrukturu, bolnice, škole, transport, naselja, sve je gađano", rekao je Zelenski u video obraćanju Vijeću sigurnosti.

Ukrajina očekuje "vrlo oštru reakciju" svijeta na zračne napade, dodao je.

Vijeće vjerojatno neće poduzeti ništa, budući da je Rusija članica s pravom veta.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzija požalio se da video obraćanje Zelenskog nije u skladu s pravilima vijeća i odbacio "bezobzirne prijetnje i ultimatume" Ukrajine i njezinih zapadnih saveznika.

Nebenzija je ustvrdio da su štetu na infrastrukturi izazvale ukrajinske protuzračne rakete kojima su gađani ruski projektili i pozvao zapad da prestane naoružavati Kijev protuzračnim sustavima.

Kijev je u srijedu bio jedna od glavnih meta. "Danas smo imali tri pogođene višekatnice. Nažalost, poginulo je desetero ljudi", izjavio je ministar unutarnjih posloa Denis Monastirski.

Cijela kijevska regija, u kojoj živi tri milijuna ljudi, ostala je bez struje i vode, rekao je guverner.

Veći dio Ukrajine imao je iste probleme, a neka područja uvela su redukcije kako bi sačuvala rezerve energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 21:58