MREŽE GORE

NASA odgodila slijetanje na Mjesec, skeptici na nogama: ‘Što je, ne možete se sjetiti kako se to prvi put napravili?!‘

Jedna od teorija zavjere kaže da Amerika nikad nije dovršila slijetanje Apolla 11 na Mjesec 1969. godine

Ilustracija

 Ng Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Ng Images/alamy/alamy/profimedia

Prošlo je više od 50 godina otkad je čovjek prvi put kročio na Mjesec i već tad je krenulo širenje teorija zavjere kako je slijetanje lažirano. Dok NASA odgađa svoj dugoočekivani povratak na Zemljin prirodni satelit, društvene mreže preplavljene su tvrdnjama da čovjek zapravo nikad nije ni posjetio Mjesec, piše Daily Mail.

Zbog odgađanja misije neki skeptici počeli su tvrditi kako u NASI ne mogu shvatiti kako su prvi put uspješno sletjeli. Pozivajući se na zabrinutost za sigurnost, NASA je objavila da će Artemis II na Mjesec sletjeti u rujnu iduće godine. Iznenadna i neočekivana kašnjenja teoretičari zavjere spremno su dočekali na X-u.

- Način na koji se spremate ponovno sletjeti na Mjesec čini se kao da je ovo prvi put da zapravo planirate putovanje na Mjesec, napisao je prvi komentator.

Drugi je brzo dobacio kako više nikad neće uspješno lažirati slijetanje na mjesec. Naime, jedna od teorija zavjere kaže da Amerika nikad nije dovršila slijetanje Apolla 11 na Mjesec 1969. godine već da je NASA lažirala snimke u studiju na Zemlji koje su potom emitirane ljudima širom svijeta.

Motivacija je navodno bila očajna želja SAD-a da pobijedi u svemirskoj utrci, dok druge lude teorije tvrde da je snimka lažna jer je Mjesec ravan ili pak ne postoji. Prema tim teorijama često se tvrdi da je snimku slijetanja režirao Stanley Kubrick koji je godinu dana ranije objavio film 2001: Odiseja u svemiru.

- NASA je prevara, slijetanje na Mjesec je bilo prevara, Kubrickovi otisci su posvuda, stoji u jednom od komentara.

Komentator pod imenom The Flat Earther napisao je da je NASA očito toliko nesposobna da nije u stanju organizirati još jedno lažno slijetanje iako ima pristup superiornom CGI-ju.

Kad je misija Apollo 11 sletjela na Mjesec, posada je ipak učinila više od obične šetnje i fotografiranja. Na površinu Mjeseca postavili su retroreflektorski niz koji se sastoji od 100 staklenih prizmi koje funkcioniraju poput golemog ogledala. To omogućuje zvjezdarnicama na Zemlji da odbijaju lasere od Mjeseca i točno određuju udaljenost između njih.

Osim toga, slijetanje uživo su promatrali astronomi na Zemlji. Na radioteleskopu Jodrell Bank u Cheshireu, Sir Bernard Lovell i njegov tim precizno su zabilježili putanju lunarnog lendera. Na snimkama radijskih signala, koje još uvijek postoje u arhivi banke Jodrell, čak se može vidjeti trenutak kada je Neil Armstrong preuzeo ručno upravljanje letjelicom.

Jedan od najčešćih argumenata teoretičara zavjere je da sjene na fotografiji koju je snimio Neil Armstrong nisu paralelne kao i da zastava na fotografiji Buzza Aldrina vijori iako na Mjesecu nema vjetra. Pažljivim pogledom na fotografiju može se vidjeti kako zastavu podignutom drži metalni stup, dok se sjene zbog takve svjetlosti jednostavno ne čine paralelnim što je čest slučaj i na Zemlji kad je Sunce nisko.

Socijalni psiholog Daniel Jolley sa Sveučilišta u Nottinghamu objasnio je kako je ova teorija zavjere preživjela više od pedeset godina.

- Postoje tri ključna razloga zašto je ova teorija zavjere još uvijek živa - moćni akter, skriveni cilj i motiv. U ovom slučaju NASA je akter koji se percipira kao premoćan, prikrivanje neuspjeha je skrivena agenda, a motiv je pobjeda u svemirskoj utrci, objašnjava Jolley.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:15