PUT NA MJESEC

NASA planira novo lansiranje megarakete Artemis za 14. studenoga

Novost je što je predviđen dolazak prve žene na Mjesec i prve osobe koja nije bijele rase

Raketa Artemis 1

 Jim Watson/Afp

Američka svemirska agencija NASA planira 14. studenoga ponovno pokušati lansirati megaraketu na Mjesec u okviru misije Artemis 1 (Artemida 1) pošto su prethodna lansiranja morala biti otkazana zbog tehničkih poteškoća i lošeg vremena.

Prethodna lansiranja bila su predviđena krajem kolovoza te početkom rujna i u posljednjem trenutku bila su otkazana zbog tehničkih poteškoća.

Zatim je krajem rujna raketa SLS, najsnažnija koju je do sada izgradila američka svemirska agencija, morala biti vraćena u hangar u svemirskom centru Kennedy kako bi se sklonila prije udara uragana Iana koji je razorio pojedine dijelove Floride, podsjeća agencija AFP.

Na svojoj mrežnoj stranici NASA je objavila da će sljedeći pokušaj lansiranja biti srijeda, 14. studenoga u 12:07 po istočnom američkom vremenu, odnosno 04H07 po GMT i u predviđenom trajanju od 69 minuta.

Dva rezervna termina su 16. i 19. studenoga.

Na razvoju rakete SLS radilo se dulje od deset godina i ona još dosad nije letjela.

Misija Artemis donosi prekretnicu u svemirskom programu NASA-e nakon misije Apolla kojom je čovjek kročio na Mjesec, a od tada su prošla desetljeća u kojima su astronauti obavljali misije u nižim orbitama i provodili istraživanja vezana za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Nazvana po božici Artemidi, zaštitnici lova i mjeseca i sestri boga Apolona u grčkoj mitologiji, Artemis bi trebala ponovno dovesti astronaute na površinu Mjeseca 2025. godine iako stručnjaci dvoje da će se to i postići u predviđenom roku.

Novost je što je predviđen dolazak prve žene na Mjesec i prve osobe koja nije bijele rase.

Pedeset godina od posljednje misije iz programa Apollo, Artemis 1 ide bez posade. Zadaća je tog lansiranja provjeriti je li kapsula Orion, na vrhu rakete, sigurna za budući prijevoz ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 06:26