NOVA DVA SLUČAJA

'NAŠE ULICE SU POSTALE ODLAGALIŠTE OTROVA!' Britanci otkrili neke nove detalje o trovanju novičokom, Rusi se čude: 'Htjeli smo vam pomoći, ali...'

 
Sergej i Julija Skripalj
 Dylan Martinez, Kommersant/Yuri Senatorov / REUTERS

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid u četvrtak je od Rusije zatražio da objasne trovanje Charlieja Rowleyja (45) i Dawn Sturgess (44) novičokom u engleskom gradu Amesburyju u okrugu Wiltshire, piše BBC. Podsjećamo, Rowley i Sturgess prošle su subote završili u bolnici te se trenutno nalaze u kritičnom stanju.

Javid je rekao da su Rowley i Sturgess otrovani istim otrovom kojim su otrovani Sergej i Julija Skripalj u ožujku ove godine.

/ FACEBOOK
Dawn Sturgess i Charlie Rowley

"Potpuno je nedopustivo da se naše ljude namjerno ili slučajno napada te da su naše ulice, parkovi i gradovi odlagališta za otrov. Sada je vrijeme da Rusija objasni što se dogodilo", rekao je Javid prilikom govora u britanskom parlamentu.

Kremlj je međutim u četvrtak priopćio da je odavno ponudio Britaniji pomoć u istrazi napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer u Salisburyju u ožujku, ali da je bio odbijen.

Kremlj je komentirao izjavu britanskog ministra za sigurnost Bena Wallacea koji je ranije u četvrtka pozvao Moskvu da pruži pojedinosti o prvom napadu nervnim otrovom novičokom nakon što je dvoje britanskih državljana otrovano istim nervnim agensom.

Moskva niječe bilo kakvu upletenost u napad u ožujku na Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju i te je optužbe nazvala dijelom sofisticirane zavjere kako bi se naštetilo ugledu Rusije i njezinu domaćinstvu Svjetskog nogometnog prvenstva.

Kremlj je priopćio u četvrtak da je Rusija davno bila spremna pomoći Britaniji da istraži što se zapravo dogodilo Sergeju i Juliji Skripalj, ali da je naišla na ignoriranje.

"Sram me što ne znam tko je Ben Wallace", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upitan o pozivu britanskog ministra Rusiji da pomogne. "Ministar jako dobro zna da je Rusija davno predložila zajedničku istragu i da je taj prijedlog bio na agendi. On je davno upućen, ali nažalost britanska strana ne pokazuje nikakav interes za takve prijedloge".

Peskov je rekao da je Kremlj zabrinut zbog zadnjih vijesti iz Britanije i izrazio je nadu da će se dvoje Britanaca, koji su u kritičnom stanju, oporaviti.

Također je kazao kako ne zna ni za kakve službene britanske zahtjeve upućene Rusiji da pruži pomoć vezano uz istragu novog incidenta i istaknuo je da je Kremlj zabrinut zbog izvješća da je nervni agens ponovno korišten na europskom tlu.

BBC je ranije u četvrtak objavio da su ruska država tijela mjesecima promatrala Sergeja i Juliju Skripalj prije nego što su otrovani 4. ožujka 2018. godine u engleskom gradu Salisburyju.

Britanske su vlasti u pismu NATO-u ustvrdile da su ruska državna tijela hakirala email Julije Skripalj 2013. godine, a prema izvještajima koji su podneseni britanskim ministrima i vladama britanskim saveznika, operacija promatranja bila je još složenija.

Budući da policija do danas nije otkrila sumnjiče li nekoga za napad otrovom, tvrdnje Velike Britanije da je Rusija izvela napad još se uvijek temelje uglavnom na tajno prikupljenim dokazima.

Nakon napada otrovom na Skripaljeve, otkriveno je da su Sergej i Julija, oboje inače bivši špijuni, neko vrijeme bili pod prismotrom. Julijin se mobitel od napada proučava ne bi li se na njemu pronašao malware, odnosno štetni program koji bi špijunima omogućio da je u svakom trenutku lociraju. Za sada nije poznato jesu li te špijunske aktivnosti otkrivene prije napada otrovom u Salisburyju.

Drugi razlog zbog kojeg Velika Britanija optužila Rusiju za napad je vrsta otrova kojim su Skripaljevi napadnuti - novičok. Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) potvrdila je da je Skripaljevi uistinu otrovani novičokom te da je u napadu korištena iznimno čista smjesa otrova.

BBC međutim doznaje da je u dijelu izvještaja koji nosi oznaku tajne detaljnije pojašnjena čistoća i persistencija otrova. Iz tih se podataka dade zaključiti da je novičok s kojim su napadnuti Skirpaljevi proizveden u naprednom laboratoriju te da su u njegovoj proizvodnji sudjelovali stručnjaci s velikom količinom znanja. Zaključeno je da takav čist novičok mogao biti proizveden samo u jednom od dva laboratorija na svijetu.

Inače, novičok se proizvodio u postrojenju u Šikaniju na jugu Rusije.

BBC-jev novinar Mark Urban otkrio je da se prošlog ljeta nekoliko puta sastao sa Sergejem Skripaljem te da je Skripalj tijekom tih susreta ostavio dojam osobe koja ne želi privlačiti pozornost. "Pristao je naći se sa mnom kao piscem povijesnih knjiga, a ne novinarom, budući da sam istraživao špijunske aktivnosti Rusije i Zapada nakon Hladnog rata", otkrio je Urban te dodao da do sada nije htio otkriti da sastao sa Skripaljem sve do sada kada je knjiga koju piše praktički završena.

Skripalj je, kaže Urban, ponosan na sve što je napravio za rusku obavještajnu zajednicu. "Nisu ga omeli ni zatvaranje nakon osude za špijuniranje za Veliku Britaniju, ni gubitak supruge, ni gubitak sina Aleksandra prošlog ljeta", kaže Urban. "Nije djelovao kao da se osjeća nesigurno."

Urban objašnjava da je Skripalj uglavnom živio život djelomično umirovljene osobe, tj. da je povremeno držao predavanja o obavještajnoj zajednici te da je savjetovao obavještajne agencije koje su prijatelji s britanskom obavještajnom zajednicom. "Istražitelji teoretiziraju da su ruski špijuni tu njegovu aktivnost interpretirali kao povratak u špijunsku zajednicu", kaže Urban.

Urban nadalje smatra da će svaki razvoj istrage trovanja i praćenja Skripaljevim produljiti netrpeljivost između Velike Britanije i Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:46