REFORMSKI PAKET

NASILNI PROSVJEDI U ČILEU POSTIGLI EFEKT? Predsjednik kapitulirao i obećao socijalne reforme u korist siromašnih građana, život izgubilo 15 ljudi

 
Ilustracija
 REUTERS

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera predstavio je u utorak socijalne reforme u korist siromašnih građana kako bi zaustavio prosvjede, u kojima je do sad živote izgubilo 15 osoba.

Rast minimalne mirovine i minimalne plaće, manje cijene lijekova, veći porezi za najbogatije te smanjenje plaća zastupnicima i visokim dužnosnicima uključeni su u reformski paket, rekao je predsjednik nakon sastanka s opozicijskim vođama.

Povod za prosvjede u najstabilnijoj demokraciji južne Amerike bilo je povećanje cijena karata za podzemnu željeznicu.

A demonstrator holds a picture of Chilean President Sebastian Pinera during a protest against Chile's state economic model, in Santiago, Chile October 22, 2019. REUTERS/Ivan Alvarado NO RESALES. NO ARCHIVES
REUTERS

Pinera je ubrzo odustao od te mjere, ali to nije zadovoljilo prosvjednike koji su isticali parole protiv nejednakosti, niskih plaća i penzija te nedostatka prilika za obrazovanje, kao i korupcije.

Do utorka je umrlo 15 osoba, od kojih je 11 stradalo zbog požara u poslovnom kompleksu u Santiagu.

Tri su osobe ustrijeljene u Coquimu, La Sereni i Curicu, dok je jednu osobu pregazilo vojno vozilo u Talcahuanu, proizlazi iz izjava dužnosnika i medijskih napisa. Dva su vojnika uhićena zbog ubojstava u Curicu i Talcahuanu, prenijela je televizija 24 Horas. Među ubijenima su i dva Kolumbijca.

Dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova Rodrigo Ubilla izjavio je kako se smanjio broj nasilnih incidenata u noći na utorak.

Demonstrators gather as protests against high living costs continue, in Santiago, Chile October 22, 2019. REUTERS/Pablo Sanhueza
REUTERS

Međutim, prosvjedni skupovi održavaju se i dalje u Santiago de Chileu i Las Condesu u pokrajini Santiago, lučkom gradu Valparaisaou, sjevernoj Antofagasti i Concepcionu u sredšnjem Čileu.

Sukobi s policijom i pljačka zabilježeni su na nekoliko mjesta.

Policijski sat, u noćnim satima, ponovno je uveden u Santiagu, Valparaisaou, Concepcionu, Rancaguai i drugdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:59