STRUČNJACI UPOZORAVAJU

NAŠIM SUSJEDIMA PRIJETI EKONOMSKA KATASTROFA, NO NI TO NIJE GLAVNI PROBLEM 'Izvanredno je stanje. To nije samo zabrinjavajuće nego i sramotno'

 
Rim
 Profimedia, UPPA News

Talijanska populistička vlada nada se da će u zadnji tren izbjeći kaznene mjere Europske unije zbog rastrošnog proračuna, no Italiji prijeti ekonomski problem mnogo većih razmjera.

S rekordno niskom stopom nataliteta i velikim brojem mladih koji su nezaposleni ili se sele u inozemstvo, Italija je postala "država koja zaboravlja mlade", tvrdi Alessandro Rosina, profesor demografije na Katoličkom sveučilištu Svetog Srca u Milanu.

"Italiju 21. stoljeća najviše opisuje način na koji mlade generacije propadaju i to do razine koja nije samo zabrinjavajuća, nego je i sramotna", napisao je Rosina prošli mjesec za dnevne novine La Repubblica.

Koristeći nedavno objavljene službene podatke koji pokazuju da je stopa nataliteta pala na novu povijesno nisku razinu, Rosina je izračunao da je Italija jedina država u Europi gdje ima više stanovnika starijih od 80 godina nego novorođenih.

Država ima i rekordnu razinu takozvanih 'NEET-ova' - mladih koji se ne obrazuju, ne obučavaju i nisu zaposleni. Prošle godine u Italiji ih je bilo 29,5 posto, u odnosu na prosjek EU-a od 17,2 posto.

U posljednjih deset godina utrostručio se broj Talijana koji se iselio iz države, sa 36 na 115 tisuća, pokazuju podaci koje je prošle godine objavio talijanski Državni institut za statistiku (Istat). Među tih 115 tisuća, gotovo 25 tisuća fakultetski su obrazovani.

Poslovni lobi Confindustria u rujnu 2017. izračunao je da će odlazak mladih generacija u inozemstvo smanjiti gospodarski rast za po postotni bod godišnje.

"To je izvanredno stanje", istaknuo je tada glavni ekonomist Luca Paolazzi.

Druga najstarija država svijeta

Istat je u svibnju objavio da je Italija "druga najstarija država svijeta" nakon Japana, s gotovo 1,7 umirovljenika na svaku mladu osobu. Taj bi se omjer u idućih 20 godina mogao povećati na 2,65.

To je pokazatelj sve većeg talijanskog "demografskog duga" koji će budućim naraštajima donijeti teret većih troškova mirovina, zdravstvenog i socijalnog sustava zbog međugeneracijske neravnoteže koja će postati "sve akutnija", upozorio je Istat.

Većina ekonomista naglašava kako je zaustavljanje tih trendova ključno za borbu protiv tvrdoglavo sporog talijanskog gospodarskog rasta i niske produktivnosti, no pitanje je hoće li proračun nove vlade s visokim deficitom dati pravi odgovor.

Rosina je u drugom članku objavljenom za Reppublicu kazao kako Italiji treba "promjena paradigme" kako bi se poticale mjere za obitelji i mlade. Kao model je naveo Njemačku, državu koja je uspjela u borbi protiv niskog nataliteta.

No glavni fokus proračuna talijanske vladajuće koalicije, sastavljene od krajnje desne Lige i protusistemskog Pokreta pet zvijezda, na temeljnom je dohotku za siromašne i snižavanju dobi za umirovljenje.

Temeljni dohodak mogao bi pomoći mladima, jer neproporcionalan dio njih ima niska primanja ili su nezaposleni, no ekonomisti propitkuju odluku kojom će se povećati broj umirovljenika.

Potpredsjednik vlade Matteo Salvini, čelnik Lige, glavni je zagovornik mirovinske reforme jer je uvjeren kako bi se ranijim umirovljenjem oslobodila radna mjesta za mlade Talijane.

Tu tvrdnju je u svom izvještaju o Italiji odbacio Međunarodni monetarni fond. "Temeljem iskustava iz drugih država, nije vjerojatno da će val umirovljenja stvoriti mnogo radnih mjesta za mlade".

Zbog svega toga problemi s talijanskim proračunom koji trenutno proučava Europska unija nije samo u tome što ne poštuje pravila eurozone o dugu i deficitu, nego i u smjeru povećane potrošnje.

Simone Ferro, 30-godišnji doktorand na londonskom sveučilištu Kraljice Mary, na blogu o ekonomiji taj je proračun prozvao "darom" za starije generacije i "daljnjom redistribucijom bogatstva na teret mladih".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2022 21:23