NOVI KANCELAR?

Nasljednik Angele Merkel ostvario neočekivano uvjerljivu pobjedu na istoku Njemačke

Na izborima u saveznoj državi Sachsen-Anhalt stranka CDU je ostvario neočekivano dobar rezultat
 Marcel Kusch/POOL/AFP

Armin Laschet, predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU), u nedjelju u 18 sati, kad su objavljene izlazne ankete, mogao je konačno odahnuti.

Pokazalo se da su ankete ipak bile prestroge prema CDU koji je premoćno pobijedio na izborima u istočnoj saveznoj državi Sachsen-Anhalt (glavni grad Magdeburg). Njegova je stranka ostvarila premoćnu pobjedu u toj maloj saveznoj državi, ali važnoj jer su ovo posljednji izbori prije nacionalnih 26. rujna pa se na rezultate gledalo kao na prolazno vrijeme. CDU je osvojio 37,1 posto glasova, što je apsolutno izvanredan uspjeh, a kad se tome doda da je riječ o rastu od 7,3 posto u odnosu na izbore 2016. godine, tada je razvidniji ukupni pozitivni zamah.

Radikalno desna Alternativa za Njemačku (AfD) očekivano je osvojila drugo mjesto, s 20,8 posto glasova, ali to je pad za 3,5 posto u odnosu na prošle izbore. Istočnonjemačko biračko tijelo i dalje je sklono radikalno desnoj opciji, ali zamah, koji je postojao prije pet godina pogonjen migrantskom krizom - koja, paradoksalno, nije uopće dotaknula Istok - splasnuo je i dio birača im je okrenuo leđa. To je posebno interesantno jer je AfD u Sachsen-Anhaltu definiran kao desna unutarstranačka opcija.

image
Marcel Kusch/POOL/AFP

Die Linke protiv Zelenih

Interesantni su i ostali rezultati. Na trećem je mjestu, također očekivano, radikalno lijeva stranka Die Linke, dijelom nasljednica bivših komunista kojima se pripojila jedna frakcija socijaldemokrata (SPD), s 11 posto osvojenih glasova, što je pad od 5,3 posto. No, ti se glasovi nisu, što bi se možda očekivalo, prelili SPD-u ni Zelenima, nego CDU. Analiza koju objavljuje ugledni i utjecajni Teneo navodi da radikalna opcija ostaje AfD (radikalnim je biračima u pravilu svejedno je li lijevo ili desno), a Die Linke bilježi rast podrške u obrazovanoj javnosti.

Zbog toga Zeleni ne mogu rasti pa su ostali na relativno istoj razini kao i prije pet godina: 5,9 posto, što je 0,7 posto više. Teneo u tom primjeru ističe i strukturna ograničenja na koja stranka nailazi u slabije urbanim područjima koja su i dalje ovisna o industriji s visokom emisijom ugljika. Zeleni će stoga morati dodatne glasove tražiti na zapadu Njemačke i to će im predstavljati prikratu u odnosu na CDU koji pokazuje trend rasta i na istoku.

image
Marcel Kusch/POOL/AFP

"Jamajka koalicija"

Posljednje dvije redovite ankete u nedjeljnom izdanju dnevnika Bild pokazuju da je Unija (CDU i bavarska sestrinska Kršćansko-socijalna unija, CSU) pretekla Zelene, i to svaki tjedan za jedan posto. Naznaka trenda. Zato hamburška banka Berenberg, druga najstarija u Europi (iza Monte dei Paschi di Siena koja je sada u teškim problemima za razliku od hanzeatske), daje 55 posto izgleda Laschetu da postane kancelar, a 40 posto Annaleni Baerbock, kandidatkinji Zelenih.

Kad tome dodamo da su liberali (FDP), stranka snažno okrenuta interesima poslovne zajednice, osvojili 6,4 posto s rastom od 1,5 posto i tako ušli u regionalni parlament, može se zaključiti kako i na njemačkom istoku dolazi do ideološkog profiliranja biračkog tijela gdje većina traži realnu političku opciju koja će zastupati njihove interese, a radikalni se dio sužava. AfD na nacionalnoj razini ne može prijeći 12 posto i na pad u Sachsen-Anhaltu može se gledati kao na trend približavanja političkoj slici na zapadu zemlje.

image
Marcel Kusch/POOL/AFP

U tom je procesu i nastavak, kako se čini, više gotovo nezaustavljivog pada SPD-a. Ta nekad najmoćnija stranka u Njemačkoj osvojila je samo 8,4 posto glasova, uz gubitak od 2,2 posto. CDU će ih, kako se očekuje, izbaciti iz koalicije te uzeti Zelene i FDP. Takav se razvoj može očekivati i na saveznim izborima. To bi na vlast dovelo "Jamajka koaliciju", prema bojama zastave te zemlje: crno, zeleno, žuto.

Kao i na izborima u dvije savezne države održanima početkom ove godine, u Baden-Württembergu (glavni grad Stuttgart) i Rheinland-Pfalzu (glavni grad Mainz), ključnu ulogu odigrao je uspješni rad dotadašnjeg lidera, ovdje CDU-ova Reinera Haseloffa. Problem za CDU je što na saveznim izborima ne ide s uspješnom lidericom. Angela Merkel se povlači. Sachsen-Anhalt je uspjeh za CDU, ali trebat će uložiti puno truda da se izbore za pobjedu na saveznoj razini.

Tri gubitnika


Markus Söder

Čelnik CSU gajio je nade da bi, u slučaju poraza CDU, ipak mogao mimo procedure ishoditi novu raspravu o kancelarskom kandidatu. Pa da zamijeni Lascheta. Govorkalo se i o mogućoj kandidaturi samo CSU

Olaf Scholz

Kandidat SPD-a za kancelara sada ima oko pet posto izgleda da to i postane. Kako bude prolazilo vrijeme, taj će jadni postotak i dalje padati. Socijaldemokrati će u Njemačkoj putem socijalista u Francuskoj, u političku nevažnost

Radikalne opcije

Prije pet godina harali su istokom Njemačke, a i Europom. U Njemačkoj se sele na poziciju koja im je zajamčena Gaussovom krivuljom, u Austriji su pred krahom. Daleko su dani kad je Talijan Matteo Salvini prijetio Europi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:18