SADA SU U IZOLACIJI

NASTALA PANIKA Slovenci sa simptomima zaraze bez najave ušetali u ambulantu, uznemirili liječnike i pacijente

 
 AFP

Pojedinačni slučajevi nediscipline oko pridržavanja protokola za osobe sa sumnjom na infekciju koronavirusom zabrinjavaju slovenske zdravstvene vlasti, poput onoga koji se u utorak ujutro dogodio u Kopru nakon kojeg je privremeno zatvoren dom zdravlja.

Kako je objavila Slovenska televizija, u lokalnu ambulantu u trećem najvećem slovenskom gradu bez najave su došla trojica pacijenata s vidljivim znakovima zaraze te uznemirili zdravstveno osoblje i pacijente koji su bili u čekaonici.

Nisu se prethodno najavili svom liječniku, koji bi ih uputio na mjesto gdje se mogu testirati na koronavirus, pa je koparski dom zdravlja na nekoliko sati morao biti zatvoren, a prostorije ponovo očišćene i dezinficirane.

Spomenuta trojica sa sumnjom na koronavirus testirana su na pravom mjestu i sada su u izolaciji, dok je pacijentima koji su u to vrijeme bili u čekaonici do daljnjega preporučen ostanak kod kuće, uz detaljne informacije.

Slovenska televizija prenijela je da je do sada među zdravstvenim osobljem zabilježeno osam slučajeva zaraze koronavirusom, a među zadnjima je slučaj liječnika iz ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) koji je bio u kontaktu s još dvojicom kolega kojima su uzeti brisovi, ali rezultat testiranja još nije poznat.

Prema sinoćnjim podacima, u Sloveniji je do sada potvrđeno 25 slučajeva zaraze koronavirusom, a za 50-ak osoba određena je karantena kod kuće. Još uvijek je u Sloveniji uglavnom riječ o "importiranim" slučajeva zaraze, osobama koje su boraville u Italiji, ali je zadnjih dana sve više sekundarnih infekcija, što brine zdravstvene vlasti. One ipak ocjenjuju da je država još uvijek u prvoj fazi kad kontrolira širenja infekcije te da još nije nastupila faza kad bi trebalo zatvarati škole i vrtiće.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je u upozorenju navelo da ne savjetuje putovanja za područje cijele Italije, nakon što je talijanska vlada proglasila karantenu za cijelo područje Italije, a očekuje se da će uskoro biti uspostavljene nadzorne točke policije i zdravstvenih timova na pojedinim prijelazima s Italijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 22:12