TKO ĆE BITI ŠEF VLADE

NASTAVAK KRIZE U EGIPTU Ekstremni islamisti spriječili da ElBaradei postane novi premijer

Njegovu imenovanju žestoko su se usprotivili salafisti, radikalni islamisti, prijeteći da će u tom slučaju povući svoju podršku vojnom vrhu
Egyptian Nobel Peace laureate and democracy advocate Mohamed ElBaradei addresses the crowd at Tahrir Square in Cairo, Sunday Jan.30, 2011. (AP Photo/Khalil Hamra)
 AP

Do danas poslijepodne još su trajale konzultacije među političkim akterima u Egiptu oko toga tko će biti novi predsjednik vlade.

Iako se očekivalo da će novi premijer biti Mohamed ElBaradei, zbog žestokog protivljenja salafističke stranke Nur od njega se odustalo.

ElBaradei se u subotu popodne susreo s privremenim predsjednikom Egipta Adlijem Mensurom, što je prenijela državna novinska agencija, pa su svjetski mediji već počeli prenositi da će budući šef vlade biti dobitnik Nobelove nagrade za mir koji se vratio u Egipat prije dvije i pol godine kako bi pomogao svrgavanju Mubarakova režima.

Njegovu imenovanju žestoko su se usprotivili salafisti, radikalni islamisti, prijeteći da će u tom slučaju povući svoju podršku vojnom vrhu koji je u srijedu zbacio s vlasti demokratski izabranog Muhameda Mursija.

Vojsci, odnosno privremenim vlastima Egipta važna je podrška salafista jer moraju imati nekakvu potporu na islamističkom krilu s obzirom na to da ne mogu očekivati da će je dobiti od Mursijeva Muslimanskog bratstva.

Američki predsjednik Obama osudio je nasilje i poručio da SAD ne podržavaju ni jednu egipatsku političku stranku ili grupu. Obama je rekao da će razmotriti hoće li i dalje slati 1,5 milijardi dolara godišnje pomoći egipatskoj vojsci, no nije otvoreno osudio vojni udar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:29