VALENTIN INZKO

‘Nastavi li Dodik veličati ratne zločnice, tražit ću od EU da mu se zabrani ulaz‘

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH posebno je istaknuo slučaj imenovanja studentskog doma po Radovanu Karadžiću
Milorad Dodik
 Darko Tomas/Cropix

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko tražit će od EU da članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku zabrani ulazak u zemlje EU-a nastavi li veličati ratne zločince, istaknuvši slučaj imenovanja studentskog doma po Radovanu Karadžiću, prenijela je Al Jazera Balkans.

Inzko je u intervjuu za ovu televizijsku kuću potvrdio kako je to najavio i tijekom predstavljanja izvješća o stanju u BiH, dan ranije pred Vijećem sigurnosti UN-a, jer se više ne može tolerirati praksa nekažnjenog veličanja ratnih zločinaca.

Podsjetio je kako je Dodik osobno otkrio ploču s Karadžićevim imenom, koja je postavljena na ulaz u studentski dom na Palama, navodeći da je od Dodika izravno tražio da se ta ploča ukloni, što do sada nije učinjeno.

"Ako ta ploča ne bude uklonjena do svibnja 2021. godine... ja ću tražiti da Dodik ne može putovati u zemlje Europske unije. Ja u tome naravno nisam sam. Pa prije nekoliko dana je Heiko Mass, njemački ministar vanjskih poslova, doslovno rekao da za one koji veličaju ratne zločince nema mjesta u EU", kazao je Inzko.

Dodao je kako je nedopustivo da se jednom studenskom domu daje naziv po ratnom zločincu koji je osuđen na doživotni zatvor, postavljajući pitanje kakva se poruka time šalje.

Upozorio je kako sličnih primjera ima i na hrvatskoj strani te je pritom izrijekom spomenuo Darija Kordića, kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u središnjoj Bosni.

Kazao je kako je nedopustivo da se za osuđenog ratnog zločinca služe mise te da se takvima dopušta govoriti studentima.

Inzko je "slučaj Kordić" spomenuo i pred Vijećem sigurnosti UN.

Na njegovo je jučerašnje izvješće reagirala koordinacija hrvatskih stranaka u BiH pod nazivom Hrvatski narodni sabor (HNS), odbacujući taj dokument uz ocjenu kako on netočno predstavlja stanje u BiH.

Komentirajući tu reakciju Inzko je kazao kako on samo predstavlja činjenice onakvima kakve jesu, što nikome ne može nanijeti štetu.

"Možda oni (HNS) sami sebi prave štetu", kazao je Inzko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:24