DAN ZAHVALNOSTI

Nastavlja se desetljećima duga tradicija: Biden pomilovao purice Peanut Butter i Jelly

Harry Truman je 1947. bio prvi predsjednik koji je za poklon dobio puricu od američkih farmera, a potom se ta tradicija nastavila

Joe Biden s puricom Peanut Butter

 OLIVIER DOULIERY/AFP

Američki predsjednik Joe Biden pomilovao je u petak u Vrtu ruža Bijele kuće Peanut Butter i Jelly, dvije purice iz Indiane u povodu Dana zahvalnosti, nastavljajući time desetljećima dugu tradiciju.

"Važno je nastaviti tradicije poput ove kako bi nas podsjetile da nakon tame dolazi svjetlo i nada i napredak, a to je ono što, po mom mišljenju, predstavlja ovogodišnji Dan zahvalnosti", rekao je Biden.

Prije Bidenovih riječi purice su slobodno šetale travnjakom dok se zrakom širio miris vruće jabukovače. Bend je svirao pjesme povezane s pticama, uključujući "Free Bird" ("Slobodna ptica") Lynyrda Skynyrda i "Birdland" ("Zemlja ptica") Weather Reporta okupljenoj gomili zaposlenika Bijele kuće i njihovoj djeci.

image

Purice Peanut Butter i Jelly

OLIVIER DOULIERY/AFP

Purice iz Indiane, Peanut Butter (Maslac od kikirikija) i Jelly (Pekmez), zvijezde su videosnimke koju je Bijela kuća objavila u četvrtak, u kojoj leže na luksuznim hotelskim krevetima prije ceremonije kod američkog predsjednika.

Harry Truman je 1947. bio prvi predsjednik koji je za poklon dobio puricu od američkih farmera, a potom se ta tradicija nastavila. Predsjednik John Kennedy 1963. je odlučio vratiti puricu na farmu s koje je došla.

George Bush stariji bio je prvi američki čelnik koji je službeno pomilovao puricu, 1989. u Bijeloj kući.

Purice uvijek dolaze u paru, a nakon ceremonije Peanut Butter i Jelly vratit će se u Indianu, gdje će provesti ostatak svog života.

image

Pomilovana purica Peanut Butter s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom, poljoprivrednicom Andreom Welp i direktorom Nacionalne federacije purica Philom Segerom

OLIVIER DOULIERY/AFP

Te sreće neće biti oko 46 milijuna drugih purica koje se, prema pisanju magazina Time, tradicionalno pojedu na Dan zahvalnosti u SAD-u koji se svake godine slavi četvrti četvrtak u studenome.

Bloomberg piše kako će obrok za taj blagdan, zbog kombinacije faktora poput inflacije, poremećaja u dobavnim lancima, trgovinskih politika i lošeg vremena, ove godine biti najskuplji u povijesti – cijena purice skočila je za 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:45