KRIZA

NASTAVLJA SE KAOS U VENEZUELI Madurov vojni ataše u Washingtonu prešao na stranu opozicije, službeni Caracas odgodio protjerivanje američkih diplomata

 
 Manaure Quintero / REUTERS

Venezuelanski vojni ataše u veleposlanstvu u Washingtonu pukovnik Jose Luis Silva objavio je da više nije lojalan vladi predsjednika Nicolasa Madura, te je podržao oporbenog čelnika Juana Guaida kao jedinog legitimnog predsjednika Venezuele.

Ovakav potez vojnog atašea u Washingtonu u suprotnosti je sa stavom venezuelanske vojske koja je ostala lojalna predsjedniku Maduru.

- Obraćam se narodu Venezuele te svojoj braći u oružanim snagama da priznaju Juana Guaida kao jedinog legitimnog predsjednika - objavio je u subotu u video-poruci pukovnik Jose Luis Silva, istaknuvši da im se obraća iz veleposlanstva Venezuele u Washingtonu. Također, vojni ataše Jose Luis Silva pozvao je na održavanje slobodnih i poštenih izbora u Venezueli.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a Garrett Marquis izjavio je kako se nada da će potez vojnog atašea Silve ohrabriti i druge da učine isto, te da je pukovnik Silva pokazao kako je uloga vojske da štiti ustavni poredak, a ne da podržava diktatore i represiju nad svojim narodom.

Američki diplomati imaju još 30 dana vremena do protjerivanja

Venezuela je u subotu suspendirala protjerivanje američkih diplomata na 30 dana, a u tom razdoblju bi se trebao postići dogovor o uspostavljanju Ureda za interese SAD-a u toj zemlji.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro u srijedu je prekinuo diplomatske odnose s Washingtonom i dao zaposlenicima američkog veleposlanstva rok od tri dana da napuste zemlju nakon što je predsjednik Donald Trump priznao oporbenog čelnika Juana Guaida za novog predsjednika te zemlje.

No, sada će preostali američki diplomati moći ostati u veleposlanstvu u Caracasu dok traju pregovori o otvaranju Ureda za interese SAD-a. Ukoliko se u roku od 30 dana ne postigne dogovor, preostalo osoblje američkog veleposlanstva morat će napustiti Venezuelu, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova Venezuele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:00