NOVI KANCELAR?

Nastavlja se neočekivani uspon njemačkih socijaldemokrata: Scholz najbolji i u drugom sučeljavanju

Funkcija vicekancelara Scholzu daje prednost jer ga birači doživljavaju kao političara koji će jamčiti nastavak politike Angele Merkel
Olaf Scholz, Annalena Baerbock i Armin Laschet
 MICHAEL KAPPELER/dpa-Pool/dpa Picture-Alliance via AFP

Kancelarski kandidat Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Olaf Scholz je prema prvim ispitivanjima javnog servisa ARD/ZDF iznova pobjednik TV sučeljavanja kancelarskih kandidata parlamentarnih stranaka SPD, Unije CDU/CSU i Zelenih održanog u nedjelju.

Prema prvim ispitivanjima ARD-a koja su provedena tijekom TV sučeljavanja, kandidat socijaldemokrata Olaf Scholz se po pitanjima kompetencije nalazi ispred kandidata Unije CDU/CSU Armina Lascheta i Annalene Baerbock iz stranke Zeleni.

Scholza ispitani smatraju i simpatičnijim od dvoje konkurenata. Socijaldemokratski kandidat je time pobijedio i u drugom TV sučeljavanju koje je ove nedjelje prenosio javni servis ARD/ZDF.

image
Olaf Scholz, Armin Laschet i Annalena Baerbock
Michael Kappeler/POOL/AFP

Drugo sučeljavanje je započelo žestokim napadima demokršćanskog kandidata Lascheta na Scholza zbog navodne umiješanosti ministarstva financija, kojem je Scholz na čelu, u financijske skandale oko pranja novca.

Scholz je, prema prvim ocjenama analitičara, i u ovom sučeljavanju djelovao suvereno i branio svoje pozicije stručnim i trezvenim odgovorima koristeći prednost nositelja funkcije. Olaf Scholz osim funkcije ministra financija posljednjih četiri godina obnaša i funkciju vicekancelara.

Funkcija vicekancelara mu, prema mišljenju medija, daje prednost zbog toga što ga većina birača doživljava kao političara koji će jamčiti nastavak politike Angele Merkel koja se ne kandidira na ovim izborima.

Tijekom sučeljavanja kandidati socijaldemokrata i zelenih su pokazivali suglasnost po više pitanja i rijetkim međusobnim napadima sugerirali slaganje u većini tematskih područja što je potvrdilo prijašnje najava ovih stranaka o želji stvaranja socijaldemokratsko-zelene koalicije nakon parlamentarnih izbora 26. rujna.

image
Olaf Scholz, Annalena Baerbock i Armin Laschet
John Macdougall/AFP

Laschet je napao socijaldemokrate i zelene da ne isključuju koaliranje sa strankom Ljevica koju demokršćani doživljavaju kao lijevo ekstremnu.

Scholz je svojom prednošću u drugom sučeljavanju potvrdio aktualna ispitivanja javnog mnijenja koji SPD-u daje prednost od nekoliko postotnih bodova ispred demokršćanske Unije CDU/CSU. Većina demografskih instituta bilježi podršku od 25 do 27 posto za SPD iza kojeg slijedi Unija s 20 do 23 posto te zeleni s 15 do 17 posto.

Desno populističku Alternativu za Njemačku bi prema aktualnim ispitivanjima biralo 12, Liberale 12 do 13 posto te Ljevicu 6 posto ispitanih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:39