NAGLI RAST

Nastavlja se pandemija: Izraelske bolnice ponovno otvaraju odjele za oboljele od koronavirusa

‘Ako brzo ne reagiramo, u zemlji bi se dnevno, u roku od mjesec dana moglo pojaviti i više od 1000 novozaraženih‘
Benjamin Netanyahu
 ABIR SULTAN/POOL/AFP

Izraelsko ministarstvo zdravstva naložilo je bolnicama u državi da ponovno otvore odjele za oboljele od koronavirusa zbog naglog porasta broja novozaraženih u posljednjih nekoliko dana, izjavio je u nedjelju glasnogovornik ministarstva.

"Ako odmah ne promijenimo svoje ponašanje kada su posrijedi korištenje maski za lice i pravila fizičke distance, bit ćemo prisiljeni uvesti nove mjere protiv vlastite volje", upozorio je premijer Benjamin Netanyahu nakon sastanka sa stručnjacima s kojima je razgovarao o tomu na koji bi se način mogla razvijati pandemija.

Članovi izraelskog kabineta za koronavirus u ponedjeljak bi se trebali sastati na hitnoj sjednici na kojoj će razmotriti donošenje potencijalnih koraka čiji je cilj suzbiti širenje pandemije.

U izvješću tajne službe izraelske vojske objavljenom u subotu upozorava se na drugi val infekcije.

Ako brzo ne reagiramo na suzbijanje širenja koronavirusa, u zemlji bi se dnevno, u roku od mjesec dana moglo pojaviti i više od 1000 novozaraženih, što uključuje i stotine smrtnih slučajeva, stoji u izvješću.

"Svjedoci smo zabrinjavajućeg i trajnog porasta broja zaraženih", rekla je u nedjelju prof. Sigal Sadetzki, glavna predstavnica ministarstva zdravstva. Ona je kazala da ministarstvo ne želi poticati strah među stanovništvom, već samo javno iznosi istinu.

"Trebate biti svjesni toga da su mogućnosti zdravstvenog sustava ograničene", istaknula je Sadetzki.

Izrael je sredinom ožujka brzo reagirao na pandemiju, uvevši strogu karantenu, što je rezultiralo relativno niskom stopom zaraze koronavirusom i osobito niskom stopom smrtnih slučajeva.

No zemlja je brzo ukinula mjere karantene pa se od kraja svibnja broj novozaraženih neprestano povećava.

Po podacima ministarstva zdravstva u Izraelu je više od 20.680 ljudi zaraženo koronavirusom, a 305 ih je umrlo od posljedica Covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:25